Autourheilufaijat rynnistävät F-Cupiin

F-Cupin yleiseen on menestystä lähdössä tavoittelemaan mielenkiintoinen kuljettajakaksikko. Ei pelkästään vauhdin vuoksi, vaan siksikin että heidän ympärillään maailma ei yleensä näyttäydy tylsän harmaana, vaan aina tapahtuu.

Joensuun Urheiluautoilijoiden Antti Suutarinen (32v) sekä Lahden Urheiluautoilijoiden Joni Kohtaniemi (piakkoin 38v) lähtevät menestystä tavoittelemaan autolla jolla on sarjassa aiemmin hyviä meriittejä.

Kyseisellä Toyota Corolla 1600 GT:llä ovat nimittäin aiemmin ajaneet esimerkiksi Jaakko Ollikkala sekä Toni Kuhanen.
Kuinka miehet sitten löysivät toisensa samaan ajoneuvoon ja mitä on uralla tähän asti ehtinyt tapahtua?

– Ensimmäinen rallini oli kun osallistuin reilu parikymppisenä isän Opel Mantalla Kiuruvesi-ralliin vuonna 2009. Sen kisan muistan ihan kokonaan, ajoin nimittäin ensimmäisen ek:n ensimmäisessä kurvissa pihalle ja keskeytin.

Samalle talvelle otettiin vielä toinenkin kokeilu, Iisalmi-rallissa ulkoiltiin neljästi ja oltiin takuuvarmasti viimeisiä.

B-junnujen kärjessä painoi silloin muuan Nilsiän Janne Korhonen ja Pieksämäen Esapekka Lappi. Sen jälkeen ei tullut muutamaan vuoteen rallattua kuin ravintolapöydässä glögin äärellä, kertaa Antti Suutarinen ralliuran ensimmäisiä vaiheita.

Muutaman vuoden märkäharjoittelun jälkeen Antti päätti jälleen koettaa ajamista ihan pikiksilläkin.

-Vuosina 2013 ja 2014 ajelin Toyota Starletilla, mutta eihän sillä oikein ikinä päässyt maaliin. Sitten Hyttinen (Anssi) osti crossiauton ja käytiin sillä ajelemassa rallicrossia, välillä kävin myös BMW M3:lla rallia koittamassa ja se jopa välillä sujuikin.

Kiteen Junnu SM:stä tuli vuonna 2016 kaksivetoisten voitto, nelikolla edelle ennätti Erkka Korpiaho Mitsun Evo 6:lla. Se onkin muuten ainoa sorakisa minkä rallissa olen ajanut.

Pari viime vuotta olen ajellut Crosskartia ja sieltä on tuloksena SM-pronssia ja hopeaa. Nyt tarjoutui mahdollisuus sitten lähteä hyvällä autolla sarjaan, periaatteessahan minä rallimenestyksellä mitattuna olen juniori, mutta olen anonut korotusta yleiseen.

Kohtaniemen Jonia kysyin kartturiksi sen vuoksi että sitä ei jännitä jos välillä helma hieman tarraa kiinni, veistelee Antti Suutarinen.

Kartturilla on kahdenlaisia muistoja F-Cupissa menestymisestä

Kartanlukija Joni Kohtaniemi muistelee F-Cupia jo kaukaa viidentoista vuoden takaa.

– Vuosi 2006 oli ensimmäinen kokonainen kausi F-Cupissa, se olikin kyllä ylivoimaisesti hauskin vuosi. Ajettiin Lavikaisen Ollin kanssa A-junnuissa Volvolla, sarjassa oli aika hulvaton porukka kasassa, se näkyi ja kuului vaikka kisat oli jo ohi. Oli Jokelan Jannea ja Fermin Jannea, Salmisen Markoa, Törmän Pasia, Korhosen Jukkaa, Lähdesmäen Marttia, Kannonlahden Kaitsua ja monia muita, oi niitä aikoja. Tuona vuonna tuli muuten ensimmäinen yk-voittokin, päätöskisasta Länsirannikon rallista, muistelee Jonttu varhaisempaa historiaansa F-Cupin parissa.

Tuoreempiakin muisteloita mukaan mahtuu.

– Olben kanssa ajettiin vuoteen 2014 joka kausi, paras vuosi taisi olla kun oltiin sarjan kolmas vuonna 2010. Vuodet 2017 – 2019 ajettiin Jarkko-veljeni kanssa junnuissa, mutta niistä vuosista ei kiikkustuoliin kehumisia jäänyt, tarinoita sitäkin enemmän.

– Suutarinen varmaan kysyi minut siksi kyytiin kun se on jokkiksen liigakisoissa tottunut että huudan sille kun se ajaa miten sattuu, naureskelee Kohtaniemi päätymistään Suutarisen kartturiksi.

Kuljettajakaksikolla yhdistäviä tekijöitä

Sen lisäksi että molemmilla herroilla on jo pitkä ja monipuolinen tausta moottoriurheilun parissa, on heillä muutakin yhteistä.

Molemmat ovat nimittäin alkaneet vuonna 2020 yrittäjiksi. Varsin poikkeuksellinen vuosi osui yrittäjätaipaleen alkuun, mutta vahvasti on taival molemmilla alkanut.

Antti on yrittäjäosakkaana mukana Joensuun Mekonomen Autohuollossa ja Joni puolestaan häärää Etelä-Suomessa maanrakennusalalla Infrakolme Oy:ssä.
Lisäksi molemmilla on avovaimojen lisäksi noin 3-vuotiaat silmäterät kotona, Antilla Atso-poika ja Jonilla Hilla-tyttö.

– Voidaan siirtymillä vertailla potkupyöriä, ruuhkavuosien keskellä perheellisenä yrittäjäksi ja sitten vielä siihen rallia. Odotamme kovasti koska AKK saa silmäpussit luokiteltua turvavarusteeksi, naureskelee Jonttu.

1-ohjaaja Suutarinen puolestaan vastaa uteluihin mahdollisista yhteisistä sosiaalisen median sivuista seuraavasti, – Minä osaan paremmin puhua kuin näpyttää, joten kyllä sellaiset varmasti on Jontun harteilla jos tehdään.

Eli laitetaanko että kartturi hoitaa kirjalliset ja yhdessä teette podcastit ja Vlogit ? – Prikulleen justiinsa noin, naurahtaa Suutarinen vastaukseksi.

Tässä linkki videoon jossa Joulupukki testaa Corollaa.