F-Cupin neljäs osakilpailu, legendaarinen Itäralli ajetaan ensi lauantaina 11.6.2022 Joensuun haastavilla teillä. Järjestävä seura Joensuun UA juhlii tänä vuonna 60-vuotista taivalta, Joensuu onkin oiva paikka F-Cupin osakilpailulle, sillä ensimmäisen rallin seura järjesti jo vuonna 1963.

Itäralli käynnistyy perjantaina 10.6., kun nuottiluokat nuotittavat reitin. Varsinainen kilpailu alkaa la 11.6.2022 klo 12.01. Nuottiluokkaa johtava Teiskon UA:n Peetu Patajoki starttaa matkaan numerolla 1.

Tauolle kolmen ajetun erikoiskokeen jälkeen saavutaan noin klo 14.30 ja EK4 ja EK5:n jälkeen saavutaan kokoomatauolle, josta siirrytään rallin päättävälle kaupunki-erikoiskokeelle Mehtimäkeen kilpailukeskuksen (Jäähallin, urheilukentän ja pesäpallostadion) tuntumaan vain kilometrin päähän Joensuun torilta.

Ralliin ilmoittautui 135 kilpailijaa, joista F-Cupin luokissa ajaa 121 autokuntaa

Nuottiluokassa uusi kärkimies

Nuori 22-vuotias Peetu Patajoki nousi nuottiluokan kärkeen voittaessaan luokkansa edellisessä osakilpailussa ja ottaen samalla F-ryhmän korkeimmat yleiskilpailupisteet. Vuodesta 2018 aloitetun nuottiluokan mestaruudet ovat kaikki menneet yhdelle automallille BMW M3:lle. Nyt sarjan kärjessä oleva Patajoki ajaa Opel Astralla. Hän on Salon UA:n Markus Hellströmin lisäksi ainoa, joka on ollut Cupin kärjessä muulla muin BMW:llä.

Hellströmistä puheenollen, hänkin vaihtoi kalustonsa viime kauden päätyttyä BMW M3:ksi. Hän voitti tasaisen Raision osakilpailun nousten samalla nuottiluokan kolmanneksi vain neljän pisteen päähän Patajoesta. Jarruongelmista Raisiossa kärsinyt Tullan UA:n Joonas Lindroos on pisteen edellä Hellströmiä.

Nelivetoisissa sarjalaisille kirittäjiä

Nelivetoisten ensimmäisenä kilpailijana matkalle starttaa numerolla 39 Lapuan UA:n Mikko Ala-Talkkari ja hän saa peräänsä Raision sekä Kangasniemen ykkösen Mikko Lehden. Viime kisan Lehti selvitti, vaikka Opelin alla olikin ikäloput renkaat, mutta Itärallissa siihen ei ole varaa. Siitä pitävät huolen paikkakunnan kaksikko Keski-Karjalan UA:n Vesa Hirvonen ja Tapio Lauronen.

Ruottunen palasi voittokantaan Raisiossa

Viime vuoden yleisen mestari, PR-Racingin Jonni Ruottunen lähti kauteen uudella kalustolla. Volvo 240 vaihtui tuoreempaan ja näyttävämpään 940-malliin. Talvi ei kuitenkaan mennyt nappiin. Kaato avauskisassa ja toisessa kisassakin eroa kärkeen oli lähes puolitoista minuuttia. Sen jälkeen on tehty paljon työtä auton kanssa ja päästy eroon Ruottusen vihaamasta talvesta. Raisiossa Ruottunen olikin sitten selvä voittaja.

Pisteykkösenä reitille starttaa Mäntsälän MK:n Kristian Kärpänen numerolla 49. Yleisessä luokassa oli Raisiossa mielenkiintoisia luokkataisteluita mm. Lappeenrannan UA:n Mika Ruohion ja Kyrön Seudun UA:n Iiro Litjon kesken isossa F:ssä ja pienessä F:ssä Hankasalmen UA:n Juha-Pekka Suurosen ja TGS Rallin voittajan Valkealan UA:n Roope Suomalaisen välillä.

Juha Paavilainen ajoi vimmattuun voittoon Raisiossa

MHJ-RT:n Juha Paavilainen on selvästi nuorempi senioreissa kuin hänen pahimmat kilpailijansa. Siksi hänen ikätasoituksensa on suuret. Vuoden 2017 seniorimestari Paavilaisen pitää ajaa jokainen EK-kilometri 0,8 sekuntia 9-kertaista seniorimestaria Pohjois-Hämeen UA:n Kari Kytölää nopeammin.

Cupissa samoissa pisteissä Paavilaisen kanssa on puolestaan luokan vanhin kilpailija, lokakuussa 74 vuotta täyttävä Mäntsälän MK:n  Jarmo ”Pappa” Mustonen ennen syksyllä 70 vuotta täyttävää Petäjäveden UA:n Veli Kukkosta.

Paavilainen lähtee reitille ensimmäisenä seniorina numerolla 65.

Junnuissa Aki Ala-Varvi piikkipaikalla

Jalasjärven MK:n Aki Ala-Varvi on menettänyt vain yhden Pro F:n yleiskilpailupisteen ja 7 pistettä luokkavoitosta, kun sarjalaisia oli vain kaksi hänen luokassaan. Hän on siis napannut 82 pistettä 90 mahdollisesta. Numerolla 89 starttaava Ala-Varvi on päässyt hyötymään, kun kilpailu ison F-ryhmän luokassa on ollut kova. Siellä jokaisessa kolmessa osakilpailussa on ollut eri voittaja. Toisena sarjassa on TGS Rallin voittaja, Jyväskylän UA:n Ville Karjalainen ja kolmantena Lopen UA:n Esa Hutri. Raision ykkönen, Nurmijärven UA:n Niko Jousi on neljäntenä.

Kantoluoto hakee kolmatta voittoa F-Rally Trophyssa

Ajaessaan yksin luokassaan ilman epäonnea hän on ennakkosuosikkina menossa kohti mestaruutta. Latvanen ei kuitenkaan ole lähtenyt varmistelemaan, vaan ajaa kisa kisalta hyvää vauhtia verrattuna vaikkapa junioriluokkaan. Hän olisi ollut talvella kahdesti junioreissa yleiskilpailun nelonen.

V1600-luokassa Lammin UA:n Ville Kantoluoto on ottanut korkeimmat pisteet kahdesti ja Pohjois-Hämeen UA:n Jesse Eteläniemi kerran. He kummatkin taistelevat vielä mestaruudesta. Seutukunnan oma poika Ismo Martiskainen antaa varmasti sarjalaisille lisäboostia.