Lauantaina 28.5. päättyy F-Cupin lähes kolmen kuukauden tauko, kun vuorossa on sorakauden avauskilpailu Raision UA:n järjestämä JOS Palvelut XIII Raisio Ralli. Jo totuttuunkin tapaan kilpailukeskus on tuotu lähemmäksi reittiä Oripään lentokentälle.

Sorakauden avaukseen ilmoittautui 116 autokuntaa, joista 102 F-Cupin luokissa.

F-Cupissahan ajetaan mestaruudesta viidessä eri kategoriassa. Nuotista ajavat nuotti ja neliveto sekä ilman ennakkotutustumista yleinen, seniorit sekä juniorit. Lisäksi ajetaan F-Rally Trophyn mestaruudesta.

Kaikissa kategorioissa on viisi luokkaa. Luokkapisteet ovat merkittävässä roolissa mestaruustaistelussa. Sen lisäksi kategoriassa palkitaan F- ja F Pro -ryhmän nopeinta autokuntaa.

Lindroos ja Karhapää jakavat Nuotin kärkipaikan

Tullan UA:n Joonas Lindroos (BMW M3) on voittanut luokan 6 (Pro F yli 2050cc) kummankin osakilpailun ja saman tempun on tehnyt Lakeuden UA:n Max Karhapää (Honda Civic) luokassa 3 (F alle 2550cc). Näin he ovat napanneet luokan maksimipisteet 25 ja ottaneet sen lisäksi Lindroos Pro F:n ja Karhapää äffän korkeimmat pisteet 5. Yleiskilpailuvoitot ovat menneet Lindroosille.

Kolmantena sarjassa on Teiskon UA:n Peetu Patajoki, joka on ollut kummassakin osakilpailussa Karhapään jälkeen luokan 3 kakkonen.

Isäntäseuran Mika Rantasalo ajoi Citroen C2:lla talvikauden luokassa 2 (Pro F alle 2050cc). Hän oli avauskisassa luokan kakkonen ja otti luokkavoiton TGS Rallissa. Pro F:n yleiskilpailupisteitä hänelle ei herunut. Kotikisaan maskulainen starttaakin Opel Kadetilla samassa luokassa Karhapään ja Patajoen kanssa.

Myös viidentenä oleva Tervakosken UA:n Juuso Jorvala vaihtaa luokkaa. Hän ajoi talvella yksin luokassa 1 (F alle 1650cc) ja nyt on luokassa 4 (Pro F alle 1650cc).

Mikko Ala-Talkkari kärjessä nelivedossa

Nelivedossa pisteiden seuraaminen on helpointa, koska siinä on vain yksi luokka. Lapuan UA:n Mikko Ala-Talkkari (Subaru Impreza) ajoi avauskisan kakkoseksi ja otti korkeimmat pisteet TGS Rallissa. Mitsuun luottava muutaman vuoden takainen mestari Hankasalmen UA:n Jari Puntanen on kakkosena ennen Mäntsälän MK:n Jarmo Honkasta (Subaru). Avauskisan voittanut THU-Teamin Mikko Lehti Opel Corsalla on neljäs ennen HRCF:n Janne Mäkilää (Mitsubishi).

Yleisessä luokassa tasaista

Yleisessä luokassa ainoastaan Mäntsälän MK:n Jani Laaksonen (VW Polo) on pystynyt ajamaan kaksi luokkavoittoa luokassa 9 (Pro F alle 1650cc). Laaksosen harmina on ollut, ettei luokassa ole kuin kaksi kilpailijaa. Tämän takia hän saa luokkavoitosta seitsemän pistettä vähemmän, kuin jos lähtijöitä olisi yksi enemmän. Pisteissä Laaksonen on kolmantena seitsemän pisteen päässä seurakaveristaan Kristian Kärpäsestä (Honda Civic). Kärpänen voitti luokkansa (F alle 2550cc) avauskisassa ja Korpilahdella hän oli kakkonen. Isossa Pro F:ssä kilpaileva Hausjärven UA:n Joonas Rantanen voitti luokan Kangasniemellä ja oli TGS Rallissa kolmas. Yhteispisteissä hän on vain kolmen pisteen päässä Kärpäsestä.

Seuraavina tulevat Hankasalmen UA:n Matias Oksanen (Escort RS) ja Nokian UA:n Lauri Mäkelä, joilla on luokkavoitot ja kakkossijat luokassa 10 (Pro F alle 2050cc). Oksanen on neljäntenä, kun voitti avauskisassa myös Pro F:n yleiskilpailun. Matias Valkonen oli paras Pro F:ssä TGS-rallissa.

Avauskisassa yleiskilpailun voitti Hankasalmen UA:n Juha-Pekka Suuronen (Toyota Corolla GT) ja Korpilahdella sensaatiomaisen voiton vei Valkealan UA:n Roope Suomalainen (Suzuki Swift).

Veli Kukkonen pappojen piikissä

Päijät-Hämeen UA:n Pasi Laaksomaa vaihtoi kalustonsa takaa raapivaan ja otti voiton heti F-Cupin avauksessa BMW M3:lla. Korpilahdella puolestaan seniorimestari Pohjois-Hämeen UA:n Kari Kytölä oli paras. Voitot eivät riitä kärkipaikkaan, sillä Laaksomaa on sarjan kakkosena ja Kytölä neljäntenä. Kärjessä on kummassakin kisassa luokan F alle 2550cc voittanut Petäjäveden UA:n Veli Kukkonen. Samalla syksyllä 70 vuotta mittariin saava Kukkonen on kuitannut myös äffän korkeimmat pisteet.

Kukkosen johto Laaksomaahan on peräti 16 pistettä. Kolmantena on Raision UA:n Mika Korhonen, joka voitti avauskisassa luokan Pro F alle 2050cc ja oli TGS Rallissa toinen, mutta kun Pron F:n yleiskilpailusta ei ole tullut pisteitä, niin hän on Laaksomaan takana.

Kytölän jälkeen viidennen sijan jakavat MHJ-RT:n Juha Paavilainen ja sarjan ikäpresidentti Mäntsälän MK:n Jarmo Mustonen täysin identtisellä pistesaldolla. Kumpikin otti avauskisassa luokkansa kolmas ja TGS Rallissa toinen. Lisäksi myös yleiskilpailupisteet (Pro F/ F) menevät samoin.

Ala-Varvilla pistettä vaille maksimit junnuissa

Avauskilpailussa Juniorien yleiskilpailun vei Keski-Karjalan UA:n Veeti Koljonen, mutta hänen mahdollisuutensa menivät hylkäykseen toisessa osakilpailussa. Avauskisassa niukasti kakkoseksi jäänyt Jyväskylän UA:n Ville Karjalainen otti voiton TGS Rallissa nousten sarjakakkoseksi. BMW 325i -pilotit Karjalainen ja Koljonen ajoivat luokassa F alle 2550cc, joten heille menivät täydet pisteet äffästä.

Cupin kärjessä kuitenkin on Jalasjärven MK:n Aki Ala-Varvi (BMW M3), joka on voittanut Pro F:n yli 2050cc kummassakin osakilpailussa. Maksimipisteet jäivät saamatta TGS-rallissa, kun Lakeuden UA:n Tommi Lämsä Starletilla oli nopeampi.

Kolmantena Cupissa on jo kaksi kertaa veljensä Esan kanssa mitaleilla ollut isoveli Sami Hutri. Lopen UA:n veljeskaksikko vaihtoi täksi vuodeksi jakkaroita. Pisteitä Samilla on koossa 39. Vain pisteen päässä Hutrista on Joensuun UA:n Juha Immonen, joka on ollut luokkansa kakkonen kummassakin kisassa. Kahdessa eri luokassa kilpaillut Lahden UA:n Henri Timonen on viidentenä. Civic-pilotilla on luokan kolmossijat kummastakin kisasta.

F-Rally Trophyssa Latvanen laukalla

F-Rally Trophyssa EPUA:n Markus Latvanen on ainoa ns. ryhmäpeli-luokan kuljettaja. Maaliin päästyään hän on kuitannut isot pisteet ja johtaa Trophya. Latvasen ansioksi on sanottava, ettei hän ole varmistellut maaliin pääsyään ajamalla varman päälle. Hän olisi kummassakin osakilpailussa ollut juniorien neljäs.

V1600-luokan kärkipaikalla on Pohjois-Hämeen UA:n Jesse Eteläniemi. Hän kuittasi avauskisan korkeimmat pisteet ja TGS Rallista tuli toiseksi korkeimmat pisteet. Toisena on Lammin UA:n Ville Kantoluoto, jok a sai eniten pisteitä Korpilahdelta.

Kuva: Mika Rantasalo oli kaksi vuotta sitten Naantalin päätöskisassa lähellä voittaa koko yleiskilpailun. (Kuva Timo Honkala)