Imatran Urheiluautoilijoiden 60-vuotisjuhlarallissa tarjoiltiin lauantaina niin kuljettajille kuin katsojille todellista ralliteiden herkkua. Imatra Rallin reitti suuntasi Simpeleeltä Ruokolahden ja Rautjärven alueille vetäen autokuntien suut messingille jopa siinä määrin, että paikoitellen olisi voinut luulla kyseessä olevan leveimmän hymyn kilpailu. 

Mutkaiset ja mäkiset Etelä-Karjalan tiet haastoivat kuljettajia monella tapaa, kuudesta erikoiskokeesta kaksi ajettiin kahdesti. Pitkäksi venyneen talven myötä monet kuljettajat lähtivät kilpailuun ilman testaamista, joten tekniikan ja tuntuman osalta oli monilla ylimääräistä haastetta.

Nuottikategoriassa Lindroos jälleen ykkönen

Vaikka kategorioiden voitosta ei tällä kaudella pisteitä jaetakaan, on voitto kuitenkin aina näyttävä sulka hattuun. Tällä kertaa mutkikkaat tiet mahdollistivat etuvetoautoille väkivahvojen BMW M3:ien haastamisen kunnolla. Taukotilanteessa kisan kärjessä olivatkin väliluokan puolelta Peetu Patajoki Opel Astrallaan ja Eetu Kortelainen Honda Civic Type-R:llä. Vahva nelospätkä käänsi kuitenkin kelkan Joonas Lindroosin BMW M3:lle, lopullinen ratkaisu tuli viimeisellä erikoiskokeella Patajoen keskeytettyä tekniseen vikaan.

Pikkuluokassa Juuso Jorvala oli vahvassa vireessä ja Toyota Corolla GT oli luokan kärjessä alusta loppuun asti. Toiseksi ajoi Tuukka Kauppinen Ford Fiestallaan (+27,0) ja kolmanneksi Janne Toivonen, joka kärsi kolmospätkällä ison aikatappion muihin Ford Fiestallaan (+1:47,7). 

– Ihan kiva päivä. Tauolle asti ajettiin rallia. Nelonen meni unessa ja vitosella meni tukivarsi, joten ihan tyytyväinen että ollaan maalissa, tuumaili Jorvala.

Väliluokassa kamppailu oli tutusti Peetu Patajoen ja Eetu Kortelaisen välillä miesten jakaessa pohja-aikatilaston, mutta Patajoki oli kuitenkin piirun verran edellä ennen keskeytystään viimeisellä erikoiskokeella. Voittoon sen myötä ajoi Eetu Kortelainen, joka pitää tukevasti kiinni sarjan kakkostilasta. 

– Hyvä päivä, ehdittiin aamusta bemareille, iltapäivällä ei sitten enää kun pito lisääntyi, Kortelainen tarinoi.

Kärkikaksikon takana hyvissä tarkkailuasemissa oli läpi päivän Samuli Nevä BMW 318 Ti Compactilla ja nousi siis lopulta toiseksi (+42,1). Oskari Sokka nappasi kolmospaikan Ford Escort RS 2000:llaan (+2:37,0).

Isossa luokassa edettiin alusta asti Joonas Lindroosin komennossa. Täydellisestä hallinnasta kertoo kuusi pohja-aikaa kuudesta. BMW M3:sten taistossa sijoitukset kärkikolmikossa pysyivät läpi päivän samana. Yhteistä kolmikolle oli myös se että ensimmäiset kolme erikoiskoetta oli menty väärän rengasvalinnan kanssa.

Lindroosin takana toiseksi ajoi Markus Hellström (+28,6), ennen Kalle Asikaista (+46,3).

– Alkuosa päivästä oli haastavaa, kun renkaat ei osuneet. Kolme viimeistä tuli jo ihan ok, viimeisellä puski jonkin verran. Mitään ylimääräisiä tilanteita ei päivään sisältynyt, kertoo Lindroos.

Nelivedoissa vierasvoitto

Nelivedoissa käytiin tiukkaa voittotaistoa aivan viimeisille metreille asti. Voittajaksi ajoi lopulta sarjan ulkopuolisena ajanut Jani Lahtinen Ford Fiesta Rally3:lla. 

– Opettavainen päivä. Auto on kyllä hieno. Tämä viimeinen tuli pätkistä parhaiten, tuumaili Lahtinen viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Korkeimmat sarjapisteet nappasi kuitenkin Teemu Vesala Mitsubishi Lancer Evo 9:llä (+1,2). 

– Hieno päivä. Ei me oltais kukaan uskottu, että tällaisista sijoista voidaan ajaa. Ensimmäinen kesäkisa joka tulee näin hyvin maaliin. Hyvällä tekemisellä näköjään pystyy tällaisiin, tämä on hieno palkinto koko tiimille ja tukijoille, fiilisteli korkeimmat pisteet napannut Vesala.

Teknisestä viasta kärsinyt sarjajohtaja Pekka Karjalainen (+1:03,8) ei tällä kertaa kyennyt Subaru Impreza 555:lla haastamaan kärkipaikasta, mutta sarjajohto pysyi kuitenkin tukevasti hyppysissä. Karjalainen nappasi siis jonkinasteisen torjuntavoiton ottamalla toiseksi korkeimmat pisteet. 

– Vuoristorataa ja tunteiden vuoristorataa on ollut. Keskilukko ei toiminut koko päivänä. Vaikea sanoa paljonko erosta kertyi siitä ja paljonko tuli ukosta, kiteytti Karjalainen.

Kolmanneksi korkeimmat sarjapisteet otti Teuvo Niskala (+1:49,0) Ford Fiesta Rally3:lla.

– Tämä tuntui ihan kilpa-autolta. Laina-auto ja penkki oli niin ettei meinannut ulos nähdä. Tauolla laitettiin lisää tyynyjä niin näkee kaksitehoillakin, naureskeli Niskala.

Yleisessä Högström vaikeuksien jälkeenkin voittoon

Yleisessä Juha Högström ja Toyota Corolla GT oli lopulta kovimmassa iskussa, mutta kilpailun kärjessä päivän aikana kävivät myös samasta pikkuluokasta Eetu Kainulainen Toyota Starletilla, kuin myös Roope Suomalainen Suzuki Swift GTI:llä, sekä väliluokasta Niko Jousi Volvo 240:lla. 

Taistelu kategorian voitosta mureni kuitenkin viimeisellä erikoiskokeella kun Jousi oli autonsa taka-akselin kiinnityksen kanssa pulassa. Högström oli alkuosan kilpailusta puolestaan tuskaillut vaihteiden kytkeytymisen kanssa, joten puhtaasti ei voittajan leirissäkään oltu päästy. Kategoriassa kolmen kärki oli Högström, Jani Laaksonen VW Pololla, sekä vierailijana ajanut Ari Sirkkiä Volvo 242:lla.

Pikkuluokassa väkevimmin avasi Eetu Kainulainen, sen jälkeen iski Roope Suomalainen, jonka ajokki kuitenkin heittäytyi kolmannella erikoiskokeella nurin. Kolmoselle pohjat napautti Jani Laaksonen ja siirtyi vuorollaan luokan kärkeen. Neloselle Högströmin huolto oli saanut vaihteistomurheet kuntoon ja tuloksena jo neljäs eri nimi pohja-aikojen listaan, sekä johtopaikkaan. Högström vei lopulta voiton, toiseksi Laaksonen (+15,6) ennen Eetu Kainulaista (+37,6).

– Vaikea päivä, upeat tiet ja hyvä ralli kaikin puolin. Vaihteisto-ongelmia oli alkupäivästä. Ei oikein mies heränny koko päivänä, mutta parempaan suuntaan se koko ajan meni, kertoi voittaja Högström. 

– Hyvin on mennyt päivä, saatiin Jousi kiinni tuossa, hienosti antoi tilaa. Kainulaisen kanssa oli kovaa vääntöä. Makea reitti, etenkin ykkönen ja kolmonen, komeata laskea tällaisella pikkukotterollakin, tuumaili kakkoseksi ajanut Jani Laaksonen viimeisen ek:n maalissa.

– Hienot tiet. Harmillisesti autossa oli probleemia. Vaihdettiin yksi anturi huollossa ja sen jälkeen se toimi, mutta sijoituksethan oli jo menneet, harmitteli Kainulainen taiston tauottua.

Väliluokassa Niko Jousi takoi Volvollaan neljä pohja-aikaa alkuun, mutta vitosella alkoi jo meno hieman taittua. Toki marginaaliakin oli jo yli minuutti. Viimeisellä erikoiskokeella aikaa kului kuitenkin reippaasti yli puolitoista minuuttia kauemmin kuin pohjat ajaneella Tomi Tikanmäellä, joten sijoitukset vaihtoivat paikkaa. Voittoon ajoi Tomi Tikanmäki VW Golf GTI:llä, Jousi ajoi toiseksi (+41,6) ja kolmanneksi Jari Lempiäinen (+1:19,7) Volvo 242:lla.

– Mielenkiintoinen päivä. Öljyä on mennyt enemmän kuin kakstahti-Saabissa, naureskeli väliluokan voittoon noussut Tikanmäki savuttavan Golfin kabiinissa.

– Taka-akseli on irti. Nilkutettiin ja koitetaan raahautua ettei tulisi keskeytystä. Linkkitanko on poikki ja tultiin loppu ihan kiemurrellen, tuskaili puolestaan johtopaikalta tippunut Niko Jousi.

Isossa luokassa ei tällä kaudella ole sarjalaisia näkynyt, mutta vierailijakuskit ottivat nyt toisistaan mittaa. Ari Sirkkiä Volvo 242:lla onnistui pitämään Jarno Valtosen (+1:28,7) BMW M3:n kurissa ja nuhteessa.

– Hieno päivä. Harmittaa eka pätkällä auton sammuminen. Oma virhe oli, soimasi ison luokan voiton vierailevana kuljettajana napannut Sirkkiä itseään.

Senioreissa sarjajohtaja pitää pintansa

Senioreissa ajetaan kahdessa luokassa, nuotittavat ja ilman nuottia ajavat. Nuotillisten puolella Reijo Muhonen otti kahden voittonsa jatkeeksi kolmannen, BMW M3 -pilotti on vahvassa vireessä. 

– Hienosti meni, ei ongelmia. Mahtava reitti, en tällaista reittiä muista, eihän tällaisia ole missään. Sai olla hereillä koko ajan, tunnelmoi Muhonen nuottivoittajana.

Tällä kertaa lähimmäksi pääsi myös M3:een luottava Veini Kämppi (+26,7), joka ei kuitenkaan ajanut sarjapisteistä. Seuraavat sijat menivät sarjakuskeille, Heikki Hosionaho (+51,8) M3:lla hänkin, ennen Henrik Saloa (+1:18,8) BMW 125i Coupella.

Nuotittomien puolella kakkos- ja kolmostilan aiemmin ajanut Kai Hukkanen otti nyt voiton BMW M3:llaan. Mika Korhonen oli ottanut aiemmat voitot Honda Civic Type-R:llä ja nujertui tällä kertaa puhtaasti (+27,4). Kolmospaikalle kiiruhti niin ikään Type-R:llä Seppo Korhonen (+1:44,6), mutta sarjapisteet kuitenkin Ari Sorsalle BMW 325i.llä (+3:46.5).

– Aivan loistavat tiet ja mahtava keli ja kaikki. Vehkeet pelasi hienosti niin mikä oli ajaessa. Tämä oli yllätys, fiilisteli Hukkanen nuotittomien voittoaan.

Junioreissa osa suosikeista piti, osa lipsui

Junioreiden kisoissa on tänä vuonna kilpailijoita piisannut mukavasti, niin nytkin, ensimmäiseltä erikoiskokeelta kirjattiin aika 35 autokunnalle. 

Pikkuluokassa Otto Autio Ford Fiestalla avasi ripeimmin, seuraavaksi oli vuorossa Antti Laakkio Toyota Starletilla. Laakkion vauhti jatkui myös kolmosella, jossa Autio järjesti auton pohjan esittelyn yleisölle, siirryttyään kattokerhoon. Taukotilanteessa Laakkio johti takana vaanivia jo liki puolella minuutilla, eikä antanut mahdollisuutta loppupäivänäkään. Luokan toiseksi nousi Starletilla Tommi Lämsä (+35,1), ennen Starlet-rivin täydentänyttä Juha Immosta (+51,2).

– Hyvä päivä. Parilla vikalla oli vähän lämpöongelmia. Kivat tiet, jos päästään vielä kisan maaliin niin tämä on taisteluvoitto, tuumaili Antti Laakkio pikkuluokan voittoa viimeisen erikoiskokeen maalissa. Samalla Laakkion kokonaisaika oli myös juniorien nopein.

Väliluokassa Timo Viitanen kontrolloi tilannetta tuttuun tapaan ja nappasi jälleen voiton Honda Civic Type-R:llään. Toiseksi ennätti Joona Ahokas Opel Astra Gsi:llä (+26,1) ennen Akseli Kareista Type-R:llä (+27,3). Kareinen ei kuitenkaan aja sarjassa, joten kolmospisteet Petri Hänniselle (+28,1) Opel Astran ohjaimissa. 

– Ihan mukava päivä. Haastava reitti, oli vaihtelevaa ja kumpuilevaa. Erilainen attack oli tokalla kierroksella kun joitain paikkoja jo muistikin, pohti väliluokan voittaja Viitanen.

Isossa luokassa voittajan nimi oli Tomi Hämäläinen BMW M3:lla, mutta voittomarginaali ei ollut murskaavaa tasoa vaan viimeinenkin pätkä piti tulla liikaa varmistelematta. Lähimpänä uhkaajana ollut Ville Uski M3:llaan starttasi viimeiselle vain 0,6 sekunnin päässä ja sarjan ulkopuolisena ajanut Veeti Koljonen puolestaan hiillosti kolmen sekunnin päässä.

Koljonen onnistui viimeisellä parhaiten, mutta Hämäläisen voittomarginaaliksi Koljoseen jäi 1,4 sekuntia. Uski puolestaan jäi Hämäläiselle lopputuloksissa 2,8 sekuntia. Kolmanneksi korkeimmat pisteet otti Lauri Jämsén M3:llaan (+32,3).

– Haastavat tiet, mukavaa on ollut ja älyttömän tiukka luokka. Kolmen kärki kolmen sekunnin sisään viimeiselle lähtiessä, äimisteli ison luokan voittaja Hämäläinen taistelun tauottua.

– Hyvin lähti uudella autolla. Makeat tiet. Menee ihan minun TOP 1:een, kehui ison luokan kakkoseksi ajanut Veeti Koljonen.

– Yritettiin sen minkä päästiin. Tosi tyytyväinen päivään, pohti ison luokan toisiksi korkeimmat pisteet napannut Ville Uski, joka saikin Imatralta mukavan potin ajettuaan tässä kisassa korotetut pisteet. 

V1600 Cupissa Varjo palasi voittajaksi

V1600 Cupissa avauskisan voittanut Teemu Varjo paikkaili Kangasniemen keskeytystään ajamalla nyt voittoon Peugeot 206:llaan. 

– Hikinen päivä, sai kääntää koko rahan edestä. Suht perusajolla hyvä tulos, tiivisti Varjo päivän taistelua.

Hyvää painetta tällä kertaa tarjoili Nuutti Korhonen Ford Focuksellaan, parin pohja-ajan säestämänä kakkostila (+5,6). Kolmospaikan otti Timo Rajala Honda Civicillään (+12,9). 

– Kakkonen ja kolmonen tultiin liian varovasti. Reitti oli sopiva meidän autolle, ei liian nopea ja kääntyili sopivasti, kertoili puolestaan Korhonen. 

– Nautinnollinen päivä, aivan valtavan mahtavat tiet. Nuoret pojat vaan menee niin kovaa, ettei meinaa perässä pysyä, tuumaili Rajala.

Koskinen otti omansa nuorissa

Ei kahta ilman kolmatta, Veikka Koskinen napautti kauden kolmannen voittonsa Nuorten Cupissa Toyota Auriksella. 

– Hyvä päivä. Toiseksi viimeinen pätkä meni varmistellessa ja muutakin sählinkiä oli. VIka koitettiin tulla mitä päästään. Reitti oli haastava, haastavin mitä olen ajanut, hyvää harjoitusta, kiitteli voittaja Koskinen. 

Toiseksi ajoi Vili Hyytiäinen Opel Astrallaan (+9,7) antaen hyvän paineen Koskiselle läpi päivän. Kolmospaikan valtasi Pentti Rasmus (+45,4) Toyota Auriksella. Kärkipään taistoista päivän aikana keskeyttivät niin Miska Tuomisto kuin Miko Suvantokin. 

– Omasta mielestä tosi hyvin kesäkauden avaukseksi. Mäkiä ja mutkia riitti, ei ollut tylsää. Ja kyllä siellä vauhtiakin sai, kertoi tyytyväinen Hyytiäinen. 

– Koko ajan parantui ja lopussa tultiin jo ihan hyvääkin vauhtia. Muutama vaikeakin paikka matkaan mahtui, totesi Rasmus Pentti. 

F-Cupin seuraava osakilpailu koittaa vajaan kuukauden päästä Mynämäellä, kun vuorossa on 8. kesäkuuta ajettava legendaarinen Rantaralli. 

Tulokset: Imatra Ralli

Nuotti
1. Joonas Lindroos (lk3) 32:46,0 
2. Eetu Kortelainen (lk2) +12,0
3. Markus Hellström (lk3) +28,6
4. Kalle Asikainen (lk3) +46,3
5. Samuli Nevä (lk2) +54,1

Yleinen
1. Juha Högström (lk4) 35:56,5 
2. Jani Laaksonen (lk4) +15,6
3. Ari Sirkkiä (lk6) +22,1
4. Eetu Kainulainen (lk4) +37,6
5. Tomi Tikanmäki (lk5) +1:10,1

Seniorit
1. Reijo Muhonen (lk7) 35:59,7
2. Veini Kämppi (lk7) +26,7
3. Heikki Hosionaho (lk7) +51,8
4. Henrik Salo (lk7) +1:18,8
5. Kai Hukkanen (lk8) +1:29,9

Juniorit
1. Antti Laakkio (lk9) 35:42,9 
2. Tomi Hämäläinen (lk11) +13,5
3. Veeti Koljonen (lk11) +14,9
4. Ville Uski (lk11) +16,3
5. Tommi Lämsä (lk9) +35,1

Neliveto Cup
1. Jani Lahtinen 34:05,6 
2. Teemu Vesala +1,2
3. Pekka Karjalainen +1:03,8
4. Teuvo Niskala +1:49,0
5. Timo Partanen +2:07,7

V1600 Cup
1. Teemu Varjo 39:03,3
2. Nuutti Korhonen +5,7
3. Timo Rajala +12,9
4. Otto Järvinen +22,7
5. Lauri Ahoketo +1:05,0

Nuorten Cup
1. Veikka Koskinen 38:53,8 
2. Vili Hyytiäinen +9,7
3. Rasmus Pentti +45,4
4. Eveliina Lindroos +1:55,9
5. Aatu Nikusaari +2:07,9

Kaikki tulokset »

F-Cup-luokkavoittajat: Imatra Ralli

Nuotti
LK1: Juuso Jorvala
LK2: Eetu Kortelainen
LK3: Joonas Lindroos

Yleinen
LK4: Juha Högström
LK5: Tomi Tikanmäki
LK6: Ari Sirkkiä

Seniorit
LK7: Reijo Muhonen
LK8: Kai Hukkanen

Juniorit
LK9: Antti Laakkio
LK10: Timo Viitanen
LK11: Tomi Hämäläinen

Neliveto Cup
LK12: Jani Lahtinen

V1600 Cup
LK13: Teemu Varjo

Nuorten Cup
LK14: Veikka Koskinen

Kaikki tulokset »

F-Cup pistetilanne: 3/6 osakilpailua

Nuotti
1. Joonas Lindroos 38,5p
2. Eetu Kortelainen 31p
3. Juuso Jorvala 29p
4. Markus Hellström 26p
5. Kalle Asikainen 24p

Yleinen
1. Tomi Tikanmäki 35,5p
2. Eetu Kainulainen 27p
3. Aki Laakkio 20p
4. Niko Jousi 20p
5. Juha Högström 18p 

Seniorit
1. Reijo Muhonen 33p
2. Mika Korhonen 28p
3. Heikki Hosionaho 26p
4. Kai Hukkanen 25p
5. Ari Sorsa 23p 

Juniorit
1.Tomi Hämäläinen 38,5p
2. Timo Viitanen 33p
3. Otto Autio 25,5p
4. Tommi Lämsä 25,5p
5. Ville Uski 25,5p

Neliveto Cup
1. Pekka Karjalainen 29p
2. Teemu Vesala 23p
3. Teuvo Niskala 20p
4. Timo Partanen 16p
5. Jooa Iivari 11p

V1600 Cup
1. Otto Järvinen 27,5p
2. Lauri Ahoketo 26p
3. Nuutti Korhonen 25p
4. Timo Rajala 24p
5. Teemu Varjo 22p 

Nuorten Cup
1. Veikka Koskinen 33p
2. Vili Hyytiäinen 24p
3. Miko Suvanto 18p
4. Rasmus Pentti 18p
5. Aatu Nikusaari 18p 

Tiimimestaruus
1. Luumäen UA 31p
2. Fast Orange 29p 
3. Nilsiän Sora Motorsport 20,5p
4. Laukaan Energia 16p
5. AM Metsätyö 10p

Kaikki pisteet »

F-Cup kalenteri 2024

27.1. JMK Ralli, Jämsä 
2.3. XXI Kangasniemi Ralli, Kangasniemi      
11.5. Imatra Ralli, Imatra
8.6. XLVII Rantaralli, Mynämäki
14.9. Viihdekeskus Hojo Hojo Ralli, Kuopio
12.10. RDT Ralli, Kerava

Yhteystiedot

Rallin lajipäällikkö

Henrik Frank
henrik.frank@autourheilu.fi
040 534 9977

Promoottori 

Mika Heinonen
mika.heinonen@autourheilu.fi
045 7730 5990

Sarjavastaava & kaupalliset asiat

Lassi Liimatainen
lassi.liimatainen@autourheilu.fi
050 325 1120

Seuraa F-Cupia

www.f-cup.fi
Facebook
Instagram
TikTok
Twitter
YouTube

Seuraa Imatra Rallia

www.imatranua.fi
Facebook
Instagram

Teksti: F-Cup / Viestintä
Kuva: Marko Kyöstilä / AKK