F-Cup Rallisarjan viides ja samalla viimeinen osakilpailu kurvaillaan tulevana lauantaina 7. lokakuuta Orimattilan seudulla. Jopimainos Orimattila Ralli -nimeä kantavassa kilpailussa ratkaistaan vielä neljän kategorian mestarit ja mitalistit. Kaikkiaan ralliin on ilmoittautunut mukaan 100 autokuntaa. 

Lauantaina klo 11 käynnistyvässä rallissa ajetaan kaikkiaan viisi erikoiskoetta, joille mittaa kertyy noin 53,5 kilometriä. Kokonaisreitti siirtymineen on mitaltaan noin 180 kilometriä. Rallikaravaani lähtee liikkeelle Orimattilasta kahdelle ensimmäiselle pätkälle, jonka jälkeen saavutaan huoltotauolle. Huollon jälkeen luvassa on vielä kolme erikoiskoetta ennen klo 16:30 jäljistä alkavia maalijuhlallisuuksia. 

Nuotissa viiden kauppa

Nuotti-kategoriassa viiden kärki ratkoo mitalit. Korkealta soivaa 325 Bemaria piiskaava Mika Lemmetti (LaihUA) 86 pisteellään pitää keulapaikkaa, toisena on Eetu Kortelainen (K-KUA) 83 pisteellä ja kolmantena viime viikonloppuna rallin SM4-luokan Suomen mestaruuden voittanut Tuukka Kauppinen (HuuhaUA) 79 pisteellä.

Mitalisaumat ovat myös neljäntenä olevalla, hallitsevalla mestarilla Joonas Lindroosilla (TullUA) 78 pisteellä sekä Markus Hellströmillä (SaloUA), jolla on kasassa 60 pistettä. 

Toisena ennen päätöskisaa keikkuva Kortelainen odottaa kisaa jo kuumeisesti. 

– Jännittänyt on jo maanantaista asti. Rantarallissa autossa ilmeni bensansyötön kanssa ongelmaa, joka käytiin koeponnistamassa pari viikkoa sitten Leppävirralla SM-sprintissä. Siellä ainakin tuntui pelaavan. Treenattu ei olla tässä kisojen välissä sen kummemmin. 

– Luokkavoitosta lähdetään ajamaan ja katsotaan mihin vauhti riittää yleiskisassa. Luokkavoittokin voi olla tiukassa jos Peetu (Patajoki) ajaa samanlaista vauhtia kuin edellisessä kisassa. Pistetilannetta ollaan sen verran laskeskeltu että mestaruus ei ole omissa käsissä ja mitalikin vaatii käytännössä luokkavoiton. Pettyneitä ei kuitenkaan olla vaikka mestaruutta ei tulisi. Tuskin kukaan olisi kauden alussa uskonut että ollaan näin korkealla pisteissä ennen viimeistä kisaa, allekirjoittanut mukaan lukien, Kortelainen arvioi. 

Ruohio hyvistä asemista Orimattilaan

Yleisessä kategoriassa mitaleille kärkkyy kuusi kuljettajaa. Kärjessä on melko turvallisesti Mika Ruohio (LprUA), jolla on kasassa 92 pistettä. Toisena matkaan starttaa Mika Korhonen (NaSU) 77 pisteellään ennen Eetu Kainulaista (LahUA), joka on kerännyt 73 pistettä. 

Kärkimies Ruohio on levollisin mielin ennen lauantaista kauden huipennusta. 

– Viime kisan jälkeen on uusittu päävirtakatkaisin ja pesty autokin. Viime lauantaina käytiin vähän kokeilemassa, että laitteet toimii. Silloisen vesisateella suoritetun testin jälkeen kyllä toivoisin kuivaa keliä Orimattilaan. Tavoitteena on päästä maaliin, mutta mielellään tietysti taisteltaisiin lauantainakin ihan niistä rallin kärkisijoista, Ruohio tuumasi. 

Iskuetäisyydellä mitalisijoista on vielä kotikisaansa starttaava Juha Högström (MäntsMK) 70 pisteellä sekä kaksi edellistä mestaruutta vienyt Jonni Ruottunen (PR-Rac) 69 pisteellään.

Viimeisenä teoreettisen mitalisauman omaa vielä AL-Härmän Matias Valkonen. Pronssimitali vaatisi kuitenkin yleiskilpailun voittoa ja sen ettei Kainulainen, Högström tai Ruottunen juurikaan kasvattaisi pistepottiaan.

Kytölä ja Kukkonen Senioreiden mestaruustaistelussa

Senioreissa mitalisauma on neljällä kuljettajalla, mutta mestaruus on kahden kauppaa. Kovimmin mestaruudessa on kiinni kymmenettä seniorien mestaruutta jahtaava Kari Kytölä (P-HUA),joka saapuu Orimattilaan 79 pisteteellä. Lähimpänä uhkaajana Kytölän mestaruudelle on viime vuoden mestari Veli Kukkonen.

Pronssista mittelevät Aimo Jaakkola (MhMK) sekä Antero Sakselin (SaloUA). 

Junioreissa luvassa huima kamppailu

Junioreissa edellisen, Mynämäellä ajetun Rantarallin tapahtumat tasoittivat asetelmia isosti. Koko kauden vuoroin kärkipaikkaa hallinneet Veeti Koljonen (K-KUA) ja Joakim Löfvik keskeyttivät ja sen myötä päätöskisassa peräti seitsemällä kuljettajalla on mahdollisuus jopa siihen kirkkaimpaan mitaliin.

Kärkipaikalla starttaa 77 pistettä tähän mennessä kerännyt Heikki Hosionaho (NilUA), vain pisteen päässä toisena on Tommi Lämsä (LakUA). Koljonen on 74 pisteellä kolmantena ja samoin pisteillä neljäntenä lähes kotinurkilla ajava askolalainen, edellisessä osakilpailussa yleiskilpailun voittanut Aki Laakkio.

– Rantarallin jälkeen tietysti todella hyvillä fiiliksillä odotetaan Cupin päätöskisaa, kun pisteetkin saatiin sopivan tasaiseksi kaikkien osalta. Ainahan se tuo sopivaa jännitystä, kun pystyy omalla ajollakin vaikuttamaan lopputulokseen. Ja kun piste-erot on näinkin pienet, niin lauantaina tullaan varmasti näkemään vauhdikkaita suorituksia. 

– Kyllähän me koitetaan kaikki ottaa mikä ajamalla vaan saadaan, tavoitteet on tietysti korkealla. Toivotaan että kalusto kestää ja päästäisiin kauden parhaimpaan vauhtiin, Laakkio kertoo. 

Viidentenä on Joakim Löfvik (NNSB) 70 pisteellä, kuudentena Juha Immonen (JoeUA) 61 pisteellä ja vielä seitsemäntenä olevalla toisella askolalaisellakin, eli Antti Laakkiolla (MäntsMK) 54 pisteellään on teoreettinen mahdollisuus vielä vaikka mestariksi, toki se vaatisi jo muille rutkasti epäonnea matkaan.

Orimattila Rallin tulospalvelu, GPS-seuranta ja väliajat löytyvät sarjan verkkosivuilta osoitteesta f-cup.fi.  

Kilpailuun ilmoittautuneet »
Sarjasäännöt 2023 »

F-Cupin kalenteri kaudella 2023

11.2. Tuuri Ralli, Alavus (Alavuden UA)
11.3. Ilomantsi Ralli (Keski-Karjalan UA)
27.5. RALLYBARON Mäntsälä Ralli (Mäntsälän Moottorikerho)
16.9. XLVI Rantaralli, Mynämäki (Naantalin Seudun UA)
7.10. Jopimainos Orimattila Ralli (Orimattilan UA)

F-Cup pistetilanne: 4/5 osakilpailua

Nuotti
1. Mika Lemmetti 86p 
2. Eetu Kortelainen 83p 
3. Tuukka Kauppinen 79p

Yleinen
1. Mika Ruohio 92p
2. Mika Korhonen 77p
3. Eetu Kainulainen 73p

Seniorit
1. Kari Kytölä 79p
2. Veli Kukkonen 75p
3. Aimo Jaakkola 45p

Juniorit
1. Heikki Hosionaho 77p
2. Tommi Lämsä 76p
3. Veeti Koljonen 74p

Neliveto
1. Tomi Rönnemaa 60p 

Kaikki pisteet »

Jopimainos Orimattila Ralli -info, reitti & aikataulu

Orimattila Rallissa ajetaan viisi erikoiskoetta ja näille mittaa kertyy noin 53,5 kilometriä. Kilpailukeskus sijaitsee Orimattila Areenalla osoitteessa Opintie 7.

Kilpailun lähtö tapahtuu klo 11:01 Orimattilasta, osoitteessa Erkontie 15, S-Marketia vastapäätä. Rallikaravaani lähtee Orimattilasta Villikkala – Artjärvi seutuville ja kahden erikoiskokeen jälkeen noin 12:25 alkaen vietetään taukoa Pukaron Paronilla.

Tauolta letka kurvaa Lapinjärven kautta jälleen Artjärvelle ja sieltä Myrskylään, jossa Högströmin hallilla pieniin huoltotoimiin on vielä ennen viimeistä erikoiskoetta mahdollisuus.

Viimeinen erikoiskoe on Myrskylästä lounaaseen Kankkilan seutuvilla, josta palataan Pukkilan kautta takaisin Orimattilaan. Maali sijaitsee samassa paikassa kuin lähtö, maaliin saavutaan noin 16:40 aikaan ja palkittavat palkitaan samassa yhteydessä.

Kilpailun aikataulu

Lauantai 7.10. 

11:01 LÄHTÖ Orimattilan S-Market, Erkontie 15, Orimattila
11:39 EK1 Ratula / 5,66 km (sulkuaika 10:25-18:00)
11:57 EK2 Muikkula / 11,29 km (10:45-18:30)
12:27 HUOLTO Pukaron Paroni, Koivistontie 2 A, 07830 Pukaro
14:01 EK3 Mätkistö / 14,81 km (12:50-19:30)
14:51 EK4 Paavola / 11,17 km (13:40-20:30)
15:50 EK5 Kankkila / 10,60 km (14:35-21:30)
16:41 MAALI Orimattilan S-Market, Erkontie 15, Orimattila

Liput

Rallipaketit 10€/hlö. Sisältää kartan, rallilehden sekä pääsylippurannekkeen.

Myynnissä TO 5.10. alkaen liikkeiden aukioloaikojen puitteissa (käteisellä)
– Neste K Pukaron Paroni (Koivistontie 2 A, Pukaro
– Niinan Kahvila Kuumakuppi (Kärrytie 4, Orimattila)
– Ravintola Bomonti (Salmelantie 1, Artjärvi)
– Lounaskahvila Violetta (Keskustie 8, Myrskylä)
– Kilpailupäivänä lähtö/maalialueella (käteinen/MobilePay)
– Erikoiskokeiden varrelta ostettuna(käteinen/MobilePay)

SEURAA F-CUPIA

www.f-cup.fi
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

SEURAA ORIMATTILA RALLIA

www.ralli.oriua.fi
Facebook
Instagram
TikTok

Kuva: Marko Kyöstilä / AKK
Teksti: F-Cup / Viestintä