Kytölä_Kari_JMK-ralli_2020

Anssi Valkonen vauhdissa Mäntsälässä.

Kuva: Marko Kyöstilä, Mäntsälä Aero Ralli 2021

F-Cupin sorakausi avattiin Mäntsälässä

Anssi Valkonen katkaisi Joonas Lindroosin pitkän voittoputken sorakauden avauksessa Mäntsälä Aero -Rallissa lauantaina nuottiluokassa. Nelivetoisissa Jaakko Lavio otti jo kolmannen kerran korkeimmat pisteet. Yleisessä luokassa paras oli Jonni Ruottunen, senioreissa Kari Kytölä ja junnuissa Juuso Jorvala otti toisen voittonsa. F-Rally Trophyssä voitot kirjattiin Jani Laaksoselle ja Jyri Räsäselle.

Sade oli valmiiksi kastellut tiet, joten pöly ei haitannut, mutta samalla tiet olivat liukkaita. Puolen päivän jälkeen saatiin taas sadetta, mutta maalissa odotti aurinko.

 Nuotti
Anssi Valkonen palasi voittokantaan

Nuottiluokassa Hankasalmella Joonas Lindroosia hiillostanut Ville Hanhisuanto aloitti väkevästi. Avauspätkälle syntyi pohjat 3,3 sekunnin erolla. Hänen kisansa päättyi jo seuraavan pätkän alkuun.
– Jo ykkösen loppumatkasta kytkin kiusasi. Kakkoselle emme enää pystyneet starttaamaan, manasi Hanhisuanto.

Lindroos ajoi kakkospätkälle pohjat siirtyen kisan kärkeen 1,1 sekunnin ero Anssi Valkoseen. Kolmospätkällä Jaakko Ollikkala tykitti ensimmäisen nuottiluokan pohja-aikansa.

Ensimmäiselle tauolle tultiin Valkosen johtaessa kisaa 0,4 sekunnilla Lindroosiin. Kolmantena oli Ollikkala 4,4 sekunnin päässä Valkosesta.

Tauon jälkeen siirryttiin EK 4:lle ja sade oli kastellut tiet. Ensimmäisenä matkaan lähtenyt Lindroos pyörähti avausmutkassa menettäen viitisentoista sekuntia. Valkosen johto kasvoi 8,9 sekuntiin. Ensimmäistä kisaansa Bemarilla ajanut Kalle Asikainen ohitti myös Lindroosin, joka jäänyt Valkoselle 21,7 sekuntia.

Valkonen ajoi myös viitospätkälle pohjat. Tauolle tultaessa hänen johtonsa oli kymmenystä vaille 10 sekuntia Ollikkalaan. Lindroos kipusi takaisin kolmanneksi.

Toisen tauon jälkeen Lindroos aloitti hurjan kirin. Se tuotti kaksi pohja-aikaa, mutta se ei riittänyt nostamaan häntä kolmatta sijaa korkeammalle. Eroa toiseksi ajaneeseen Ollikkalaan jäi 0,9 sekuntia.

Voiton vei Valkonen 12,1 sekunnin marginaalilla.
– Täydellinen päivä. Kaikki meni hienosti. Pientä jännitystä oli ilmassa, kun osuttiin kuutospätkällä kiveen ja etupyörät harittivat, Valkonen myhäili maalissa.

Ollikkalan ja Lindroosin jälkeen neljänneksi ajoi Ilmo Lario ja viidenneksi Markus Hellström. Koko viisikko ajoi isossa luokassa.

Pikkuluokassa avauspätkän nopeimman, Janne Korhosen matka päättyi jo kakkosen jälkeen tekniikkamurheisiin. Max Karhapää nousi luokan kärkeen kahden pohja-aikansa turvin.

Sitten oli Joni Korhosen vuoro. Välietapin kummankin pätkän pohja-aika nosti hänet kärkeen 13,8 sekunnin erolla Karhapäähän. EK-6 meni Karhapäälle ja päätöspätkä Korhoselle.

Korhosen voitto heltisi 12,6 sekunnilla ennen Karhapäätä. Mika Rantasalo oli kolmas.

Lindroos jatkaa nuottiluokan kärjessä ennen Ollikkalaa ja Hellströmiä.

Lopputulokset
EK-ajat
Sarjatilanne
Kuvagalleria

Neliveto
Jaakko Lavio jatkaa maksimipistein

Mallusjoen Mika Myllylä oli nopein avauspätkällä, mutta sen jälkeen alkoi Jaakko Lavion näytös. Jämsäläinen karkasi pätkä pätkältä muilta ja maalissa ero oli kasvanut jo lähes minuuttiin. Myllylä piti kakkospaikkansa ilman suurempia tuskia, sillä ero kolmanneksi ajaneeseen Pekka Karjalaiseen 22,4 sekuntia. Kun Myllylä ei ajanut sarjassa, niin Cupin toiseksi korkeimmat pisteet tarjottiin Karjalaiselle.
– Ykköspätkällä Myllylän aika herätti, että nyt pitää ajaa tosissaan. Kisa meni hienosti ja lopussa pystyin ajamaan vielä kaksivetoisiakin vastaan, iloitsi päivän nopeimmasta vauhdista vastannut Lavio.

Lavio johtaa nyt maksimipistein ennen Jarmo Honkasta ja Karjalaista.

Tulokset
EK-ajat
Sarjatilanne
Kuvagalleria

Yleinen
Ruottunen maitti päällä

Yleisessä luokassa saatiin jobinpostia aamulla, kun sarjajohtaja Juha Högström ei päässyt kotikisaansa ajamaan, syynä oli perjantainen konerikko.

Hallitseva mestari Markku Artjoki aloitti vahvasti ajamalla avauspätkälle pohjat. Artjoen kaksi seuraavaa pätkää menivät sitten pieleen, kun kone kävi kolmella pytyllä.

Ruottunen oli kakkospätkän nopein, mutta kärkeen nousi viime kauden junnumestari Tomi Huttunen. Huttunen oli nopein myös seuraavalla pätkällä, mutta aikaa hän ei saanut historian kirjoihin, kun tuhosi maalikyltin jälkeen Civicin.

Kolmosen pohjat kirjattiin vuoden 2019 mestarille Petri Vihervuorelle, joka nousi kakkoseksi 4,3 sekuntia Ruottusen perään.
Tauon jälkeen Artjoki lähti jahtaamaan Vellingiä, joka oli parinkymmenen sekunnin päässä kolmantena. Artjoen välietapin pohja-ajat nostivatkin hänet kolmanneksi, mutta ei ohi Vellingin, vaikka ero häneen oli kaventunut 7,6 sekuntiin. Velling oli noussut toiseksi Vihervuoren keskeytettyä nelosen jälkeen.

Kärjessä edelleen viiletti Ruottunen 8,9 sekunnin marginaalilla.

Ruottunen ratkaisi lopullisesti kisan kuutospätkällä ajamalla 2,6 sekunnin pohjat. Artjoki nousi kakkossijallaan toiseksi ohi Vellingin.

Tilanne ei enää muuttunut päätöspätkällä. Ruottunen päätti kisan pohja-aikaan ja kasvatti voittomarginaaliksi 23,9 sekuntia. Artjoki oli kakkonen 1,9 sekunnin erolla Vellingiin.

Artjoki vei pikkuluokan ennen Vellingiä. Heille selvästi hävisi kolmanneksi ajanut Kristian Kärpänen.

Isossa luokassa Ruottusen voitto oli selvä 51,1 sekuntia Juha Sälliseen. Kolmanneksi ajoi luokan toiseksi korkeimmat pisteet kirjannut Matias Valkonen.
– Aamulla oli pikku hämmingiä ennen katasatusta ja kolmosella iskarit laski nesteet alle, muuten kisa sujui hienosti, summasi Ruottunen.

Yleisessä luokassa 25 lähteneestä vain yhdeksän saapui maaliin.

Ruottunen nousi kokonaispisteissä kärkeen. Artjoki nousi tasapisteisiin Högströmin kanssa.

Tulokset
EK-ajat
Sarjatilanne
Kuvagalleria

Seniorit
Kytölälle tärkeä voitto

Senioreissa mentiin alussa Pauli Junttilan tahtiin. Nivalalainen ajoi kolmelle ensimmäiselle erikoiskokeelle pohjat ja se nosti hänet jo neljänneksi. Ikätasoitusten mukaan lukien kärkipaikkaa piti vielä Jarmo Mustonen 24,9 sekunnin erolla Hannu Kortesuohon. Hallitseva mestari Kari Kytölä oli kolmantena.

Nelospätkä jouduttiin perumaan senioreista lähtien ja samalla ikätasoitukset pienenivät. Viitospätkällä ennen toista taukoa Junttila oli jälleen nopein ja samalla hän nousi kisan kakkoseksi vain 11,2 sekunnin päähän Mustosesta. Kytölä putosi kolmanneksi +14,8 ja Kortesuo neljänneksi +16,4.

Toisen tauon jälkeinen pätkä oli tuttuun tapaan Kytölän syömähammas. Kun kuutospätkä ajettiin kakkospätkänä Kytölä, jäi hän Junttilalle 13 sekuntia. Toisella yrityksellä Kytölä paransi aikaansa 5,5 sekuntia ja oli 7,2 sekuntia Junttilaa nopeampi. Samalla hän nousi 3,5 sekunnilla Junttilan ohi. Mustonen putosi samassa rytäkässä kolmanneksi.

Junttilan 0,6 sekunnin pohja-aika päätöspätkällä kavensi Kytölän voittomarginaaliksi 2,9 sekuntia. Mustonen piti tavoittelemansa kolmossijan. Lasse Hirvijärvi ohitti lopussa 1,1 sekunnilla Kortesuon.

Neljän kärki ajoi isossa luokassa.

– Pakkohan se on yrittää, jos voittoa haluaa. Pistin kyllä kaikki likoon kuutospätkälle ja samoin päätöspätkälle. Siellä vain ensimmäinen kilometri epäonnistui täysin, Kytölä selvitti.

Pikkuluokassa Kortesuon jälkeen kakkoseksi ajoi Seppo Korhonen ennen Risto Lainetta.

Seniorien kärkeen nousi 72-vuotias konkari Mustonen. Kytölä otti tärkeän voiton nousten tasapisteisiin Junttilan kanssa.

Tulokset
EK-ajat
Sarjatilanne
Kuvagalleria

Juniorit
Jorvalalle kauden toinen voitto

Edellisessä kisassa korkeimmat pisteet kirjannut Iiro Litjo avasi kisan ajamalla pohjat avauspätkälle 1,1 sekunnin erolla sarjan kärjessä olevaan Juuso Jorvalaan.

Kakkospätkällä osat vaihtuivat Jorvalan lyödessä Litjon 3,5 sekunnilla.

Ensimmäistä taukoa edeltävällä kolmospätkällä nopein oli Ville Karjalainen, joka jo Hankasalmen jälkeen odotti parempaa vauhtia kesäksi. Karjalainen löi Jorvalan 3,2 sekunnilla ja Eetu Kainulainen jäi kymmenyksen enemmän. Litjon matka päättyi jarrujen kadottua ulosajoon.

Tauolla kärkinelikko Jorvala, Kainulainen, Karjalainen ja Jaakko Lahtinen mahtuivat 10 sekunnin sisään.

Välietapilla ajettiin siis vain viitospätkä (=EK1). Jorvala oli nopein, mutta Kainulainen jäi vain 0,9 sekuntia.

Ennen kahta viimeistä Jorvalan johto oli 7,2 sekuntia Kainulaiseen, joka johti Karjalaista 3,9 sekunnilla.

Sama kolmikko oli kärjessä myös seuraavalla pätkällä. Jorvala oli jälleen nopein sekunnin erolla Karjalaiseen. Kun Kainulainen jäi Karjalaiselle 3,2 sekuntia, oli kaksikon ero ennen päätöspätkää vain 0,7 sekuntia.

Päätöspätkällä Niko Jousi paransi ensimmäisen kierroksen aikaansa yli 8 sekuntia ja oli pätkän nopein. Karjalainen jäi 0,7, Jorvala 0,8 ja Kainulainen 1,4 sekuntia.

Kun ajat laskettiin yhteen, niin Jorvala oli tasan 12 sekuntia Kainulaista ja Karjalaista nopeampi, jotka siis tasa-ajalla. Kainulainen oli avauspätkällä Karjalaista nopeampi ja vei kakkossijan. Neljänneksi ajoi Jousi ennen Lahtista.

Pikkuluokan kärki oli Jorvala, Kainulainen ja Lahtinen. Isossa luokassa Karjalaisen ja Jousin jälkeen kolmanneksi ajoi Jarmo Vesterinen.

Sarjan kärkikolmikko ei vaihtunut, Jorvalan perässä toisena Vesterinen ja kolmantena Lauri Mäkelä.

Tulokset
EK-ajat
Sarjatilanne
Kuvagalleria

Räsänen F-Rally Trophyn kärkeen

F-Rally Trophyssa 12 autoa lähti kisaan mukaan ja saman verran tuli maaliin.

V1600-luokassa mentiin alusta alkaen edellisen osakilpailun voittajan Jyri Räsäsen tahdissa. Räsänen ajoi viidelle pätkälle pohjat ja vei voiton 26,3 sekunnilla. Avauspätkällä Tero Tukiainen otti kakkospaikan menettäen sen Ville Kantoluodolle kakkospätkällä. Tukiainen otti paikkansa takaisin viimeisellä pätkällä voittaen Kantoluodon 2,6 sekunnilla. – Vaikka voitto näytti tulevan helpolla, niin töitä sai koko ajan tehdä. Varsinkin EK:t 2-3 olivat soran takia hankalia. Lopussa pelättiin, että moottori hajoaa, jutteli Räsänen.

 

Ryhmäpeleissä odotettiin Jani Laaksosen ja Roope Suomalaisen kovaa kisaa. Jani Laaksonen hallitsevana mestarina ei ollut millään tavalla tyytyväinen talvikauteensa. Nyt omilla teillä hän ei antanut mitään mahdollisuutta Suomalaiselle. Laaksosen neljä pohja-aikaa siivittivät hänet voittoon 20,6 sekunnin erolla.

Laaksonen sai pisteitä 10 ja Suomalainen jäi pisteittä. Kun V1600-luokassa Räsänen sai 16 ja Kantoluoto 12 pistettä, niin sarjakärkeen nousi Räsänen ja Kantoluoto kakkoseksi. Seuraavina ovat Suomalainen ja Laaksonen.

Tulokset
EK-ajat
Sarjatilanne
Kuvagalleria