Salon UA:n Markus Hellström voitti kaksi viikkoa sitten Varsinais-Suomen Oripäässä ajetun F-Cupin kolmannen osakilpailun. Hyvin salolainen hallitsi tiet myös toisella puolella Suomea voittaessaan legendaarisen Itärallin nuottiluokan Joensuussa. Päivän nopein puolestaan oli Idän Pikajunana tunnettu Vesa Hirvonen.

Joensuun UA:n Itäralli oli F-Cupin neljäs osakilpailu. Kilpailuun ilmoittautui 135 kilpailijaa, joista reilut 120 ajoi F-Cupin eri luokissa. Reitti oli todella haastava. Ensin ajettiin viisi erikoiskoetta maastossa ja lopuksi 1,5 kilometrin mittainen kaupunki-erikoiskoe aivan Joensuun keskustan tuntumassa. Kesäkin tuli vihdoinkin, sillä lämpömittari reilusti 20 asteen paremmalle puolelle.

Nuottiluokka
Hellströmille toinen voitto

Nuottiluokassa lähdettiin matkaan Teiskon UA:n Peetu Patajoen pitäessä johtopaikkaa ennen Tullan UA:n Joonas Lindroosia ja Salon UA:n Hellströmiä.

Hellström oli nopein avauserikoiskokeella, mutta tauolle tultaessa kärkeen nousi Juvan UA:n Kalle Asikainen 6,6 sekunnin turvin ennen Hellströmiä.

Tauon jälkeen oli edessä kilpailun pisin erikoiskoe (26,24km mittainen) Oskola. Hellström ajoi siellä 9,6 sekuntia Asikaista nopeammin ja oli myös selvästi nopeampi viidennellä erikoiskokeella. Kokoomatauolle ennen kaupunki-EK:ta saavuttaessa Hellströmin johto oli selvä 11,8 sekuntia.

Järjestys pysyikin samana. Kolmantena ollut Lindroos menetti kolmannen sijan Valkealan UA:n Jarkko Ojalan noustua ohi huikealla ja hurjallakin kirillä. Tämä oli myös Ison Pro F -luokan kärkikvartetti.
– Kun olemme näin kaukana kotoa, voittaminen tuntuu erittäin hyvälle. Lähdimme vielä tauolta tappioasemasta, mutta niin vain käänsimme tilanteen toisin päin, Hellström iloitsi.

Pro F:n väliluokkaa hallitsi Joensuun UA:n Toni Tahvanainen EK-5:n keskeytykseen saakka. Voittoon nousi Alavuden Jari Valtaala.

Pro F:n pikkuluokassa Lohjan UA:n Pasi Tiainen hallitsi kisaa alusta alkaen. Raision UA:n Riku Rantasalo ajoi kakkoseksi.

Tässä Jarkko Ojala avauspätkällä. Hurja esitys päätöspätkällä nosti hänet kisan kolmanneksi. (Kuva Timo Uimi)

Äffässä kilpailijoita oli vain isossa luokassa, joten luokkapisteiden lisäksi se saivat myös yleiskilpailupisteet samassa järjestyksessä. Sarjajohtaja Patajoki hallitsi kisaa alusta alkaen. Tauolla lähinnä häntä jahtasi yllättäjä Keski-Karjalan UA:n Eetu Kortelainen, Lakeuden UA:n Max Karhapään kanssa. Kortelaisen keskeytettyä Karhapää nousi kakkoseksi ja Raision UA:n Mika Rantasalo kolmanneksi ennen päätöspätkää.

Karhapään kärsiessä teknisistä ongelmista käytti Rantasalo tilanteen hyväkseen ajamalla koko nuottiluokan kolmanneksi nopeimman ajan ja nousi sekunnilla ohi Karhapään. Voiton vei Patajoki jatkaen Cupin kärjessä.

Pistetilanne: 1. Patajoki 104, 2. Hellström 100, 3. Rantasalo 87, 4. Lindroos 85, 5. Karhapää 78

Neliveto
Idän Pikajuna Vesa Hirvonen oli kisan nopein

Vain yhden erikoiskokeen pysyi kisassa mukana edellisen kilpailun voittaja THU-Team Mikko Lehti, kun Lehden Opelista hävisivät öljyn paineet ja hän joutui keskeyttämään. Keski-Karjalan UA:n Vesa Hirvonen ja Tapio Lauronen kisasivat voitosta.

Nelivetoluokan voittaja Idän Pikajuna Vesa Hirvonen oli päivän nopein. (Kuva Timo Uimi)

Tauolle kolmen ajetun EK:n jälkeen kahden pohja-aikansa ansioista saapui Hirvonen 2,7 sekunnin johtoasemassa. Tauon jälkeen juna puksutti vääjäämättömästi karkuun ja maalissa ero oli jo 14.5 sekuntia.
– Huikea fiilis. Kokonaiskisan voitto ja luokkavoitto tuli, nautiskeli Hirvonen.

Kolmanneksi ajoi Lapuan UA:n Mikko Ala-Talkkari, joka otti korkeimmat Cupin pisteet ja vahvisti asemiaan sarjan kärjessä.

Pistetilanne: 1. Ala-Talkkari 86, 2. Jarmo Honkanen 53

Yleinen
Ruottuselle kauden toinen voitto

Hallitseva mestari PR-Racingin Jonni Ruottunen oli takaa-ajoasemassa, kun yleinen luokka saapui tauolle. Kärjessä viiletti Hankasalmen UA:n Juha-Pekka Suuronen 11,4 sekunnin erolla. Suurosen matka katkesi takaiskarin väännyttyä huonossa asennossa tulleessa hypyn alastulossa.

Ruottunen nousi kärkeen pitäen pintansa maaliin saakka ennen Raision UA:n Iiro Litjoa ja Mäntsälän MK:n Jani Laaksosta, joka nousi pisteissä yleisen kärkeen.

Jonni Ruottunen otti kauden toisen voittonsa. (Kuva Timo Honkala)

– Enpä olisi uskonut kauden alussa, että olisin F-Cupin yleisen kärjessä kaksi kilpailua ennen päätöstä, Jutteli Laaksonen

Lopulta vain kolmessa luokassa saatiin maaliin autoja, kun leikin jätti kesken 10 kilpailijaa ja kuusi tuli perille. Ruottunen voitti ison Pro F:n ja Laaksonen pienen. Litjo oli ykkönen isossa äffässä.

Pistetilanne: 1. Laaksonen 85, 2. Ruottunen 82, 3. Litjo 80, 4. Sami Vepsä 67, 5. Kristian Kärpänen 65

Seniorit
Paavilainen huippuvauhdissa

MHJ-RT:n Juha Paavilainen taltutti taas pitkän takaa-ajomatkan voittaessaan seniorit vauhdikkaalla suorituksella. Aivan helpolla ei voitto senioreissakaan heltiä, sillä 22 sekunnilla luokan voittanut Paavilainen oli kilpailun kuudenneksi nopein kaksivetokuski ja kakkoseksi ajanut sarjamestari Pohjois-Hämeen UA:n Kari Kytölä oli 18. nopein. – Alussa tultiin täyttä tauolle asti ja nelonenkin lujaa. Sen jälkeen hieman rauhoiteltiin, Paavilainen selvitti.

Kytölä kävi kovan kisan tauolla vielä toisena olleen Paimion UA:n Petri Reunasen kanssa, mutta ratkaisi pelin tauon jälkeen. Tämä kolmikko oli ison Pro F:n kärkikolmikko.

Pro F:n väliluokassa Raision UA:n Jyrki Sorjasaari ajoi seurakaverinsa Mika Korhosen tasoituksen kiinni ja meni ohikin. Ennen päätöspätkää Sorjasaari johti 4,3 sekuntia, mutta Korhonen suoritti päätöspätkän sen verran ripeästi, että käänsi lopulta 0,4 sekunnin voiton.

Seniorien voittoon tarvittiin kokokilpailun kuudenneksi nopein kaksivetoaika. (Kuva Timo Uimi)

Äffässä ajettiin vain isossa luokassa. Siinä Keski-Karjalan UA:n Seppo Korhonen ja Kimmo Hassisen ottivat mittaa toisistaan. Ratkaisu jäi päätöspätkälle, missä Korhonen siirtyi 5,2 sekunnin tappiosta 2,4 sekunnin voittoon. Korkeimmista sarjapisteistä kovan kisan kävivät Mäntsälän MK:n Jarmo Mustonen ja Petäjäveden Veli Kukkonen. Sen kamppailun vei Mustonen ja hän jatkaa Juha Paavilaisen kanssa tasapistein sarjan kärjessä.

Pistetilanne: 1. Paavilainen ja Mustonen 100, 3. Kukkonen 82, 4. Kytölä 81, 5. Sorjasaari 67

Juniorit
Jousi voittajaksi jälleen

Edellisen osakilpailun voittanut Nurmijärven UA:n Niko Jousi nousi jo kakkosella kisan kärkeen ja tuli tauolle 8,6 sekunnin johdossa ennen Joensuun UA:n Juha Immosta.

Immonen haki voittoa, mutta nelos-EK:lla Starlet kaatui. Keski-Karjalan UA:n Mikko Majoinen nousi kakkoseksi ja kavensi eron 7,7 sekuntiin kärjessä viilettävään Jouseen.

Niko Jousi on ollut hyvässä iskussa soralla. (Kuva Timo Uimi)

Jousi kuitenkin kaunisteli numeroiksi 9,4 sekuntia maaliin tullessa. Kaksikko karkasi muilta. Kolmas oli Jalasjärven MK/UA:n Aki Ala-Varvi, joka jatkaa Cupin ykkösenä.

– Hieno kisa. Nyt tuntuu, että kaikki toimii. Kolmosella oli happipaikka, Jousi jutteli.

Pikku-äffässä Immosen keskeytettyä voiton nappasi Mäntsälän MK:n Aki Laakkio ja toiseksi Antti Laakkio.

Isossa Äffässä Jyväskylän UA:n Ville Karjalainen oli vielä iskuetäisyydellä, mutta keskeytti nelos-EK:lla. Jousi karkasi selvään voittoon ennen Kari Barckia.

Pro F:ssä pikkuluokan Leppävirran RT:n Janne Immonen ja väliluokan Lahden UA:n Henri Timonen ajoivat ilman vastusta.

Isossa Pro F:ssä Majoinen johti alusta alkaen ja kakkoseksi ajoi Ala-Varvi.

Pistetilanne: 1. Ala-Varvi 104, 2. Jousi 86, 3. Sami Hutri 74, 4. Karjalainen 70, 5. Timonen 67

F-Rally Trophy
Latvanen ja Eteläniemi voittoihin

Ryhmäpeleissä Etelä-Pohjanmaan UA:n Markus Latvanen ajaa yksikseen, mutta silti yrittää kovasti.

Tuloksena siis neljäs voitto, jo kolmatta kertaa hänen aikansa olisi riittänyt junioripuolellakin neljänneksi.

Jesse Eteläniemi vei V1600-luokan. (Kuva Timo Honkala)

V1600-luokassa Pohjois-Hämeen UA:n Jesse Eteläniemi ajoi taukoon mennessä kaikki pohja-ajat johtaen Lammin UA:n Ville Kantoluotoa 7,7 sekunnilla.

Tauon jälkeen Eteläniemi vieraili EK-4:lla pellollakin, mutta pystyi jälleen lisäämään johtonsa seuraavalla 15 sekuntiin. Johto oli kuitenkin huveta, kun hän joutui vielä peruuttelemaan asfalttikiharalla.

Pistetilanne: 1. Latvanen 100, 2. Eteläniemi 91,66, 3. Kantoluoto 75

Sarja jatkuu 4.9.2022 Pohjois-Häme Rallilla