F-Cup 2022, JOS Palvelut XIII Raisio Ralli, Raision UA, Oripää

F-Cupin kolmas ja samalla ensimmäinen kesäkisa ajettiin tänään mukavassa säässä. Raision UA:n järjestämä JOS Palvelut XIII Raisio Ralli ajettiin Varsinais-Suomessa Pyhäjärven alapuolella ja kilpailukeskuksena toimi Oripään lentokenttä. Nuottiluokassa voiton vei Markus Hellström. Muut voittajat Mikko Lehti (neliveto), Jonni Ruottunen (yleinen), Juha Paavilainen (seniorit), Niko Jousi (juniorit), sekä F-rally Trophyssa Markus Latvanen.

Parina päivänä satanut vesi ja maataloustyöt olivat tehneet teistä liukkaat, mutta itse kisapäivänä keli oli kohtuullisen hyvä. Osalla kilpailijoista oli liukasta, toiset taas valittelivat, että pito on todella hyvä.

Nuottiluokka

Hellströmille mieluinen voitto

Markus Hellström teki toukokuussa pari 0-autokeikkaa ja oli valmiina. Heti ensimmäisellä erikoiskokeella hän katkaisi Joonas Lindroosin pohja-aikaputken ja vei sitten lopuksi voitonkin upean suorituksen jälkeen.

– Tänään oli hyvä päivä. Ajoimme suunnitelman mukaan ilman isoja riskejä. Kaikki pitää pelata, että näissä kuvioissa selviää voittajaksi, nautiskeli salolainen.

Jaakko Ollikkalan alku oli hieman varovainen. Kahden pätkän jälkeen hän oli jo 10 sekuntia jäänyt Hellströmistä, mutta loput neljä ek:ta hän ajoi 0,2 sekuntia nopeammin.

– Harmittaa, kun olin niin varovainen alussa. Tulos on kuitenkin erinomainen, mutta silti, Ollikkala selvitti.

Joonas Lindroos oli vielä kakkossijassa kiinni ennen päätöspätkää.

– Ajoin nelosella ja vielä päätöspätkälläkin risteyksen pitkäksi ja auto sammui. Muutenkin jarrut kiusasivat, Harmitteli Lindroos. Lopulta hän jäi viidenneksi, sillä Kalle Asikainen nousi kolmanneksi voittamalla Jarkko Ojalan 0,4 sekunnilla.

Luokittain

Luokka 6 (Pro F yli 2050cc) tulikin selvitettyä yllä.

Luokka 5 Väli Pro F eli alle 2050cc. Samuli Nevän spinnaus kovasta vauhdista oli lopettaa kisan jo avauspätkällä. Jari Valtaala pääsi kärkeen. Lopussa osat kuitenkin vaihtuivat.

Luokka 4 Pikku Pro F (alle 1850cc) Juuso Jorvala vaihtoi autoa ja luokkaa. Hyvin tervakoskelainen ajoikin ja piti johtopaikkaa 3,8 sekunnin turvin päätöspätkälle ennen Pasi Tiaista. Jorvala ajoi kuitenkin ulos ja Tiainen nilkutti maaliin. Voittoon nousi Janne Toivonen ohi Tiaisen, joka kuitenkin pokkasi parhaat pisteet.

Äffän isossa luokassa (alle 2550cc) kävivät Peetu Patajoki ja Heikki Koski-Lammi kovan väännön voitosta ja oli siinä Max Karhapääkin mukana kaksi ensimmäistä erikoiskoetta. Heikki ajoi neljä pohja-aikaa Peetun kahta vastaan ja voitti tämän 2,7 sekunnilla. Mika Rantasalo oli kolmas. Patajoki vei luokan korkeimmat pisteet.

Pikkuäffässä ei ollut sarjalaisia, Tomi Rönnemaa taisteli itseään vastaan.

Nelivedossa Mikko Lehti isäntänä

Mikko Lehti ajoi viidelle ensimmäiselle pohjat, eikä enää päätöspätkällä ollut tarvetta huimistella.

– Emme saaneet uusia renkaita kisaa ja jouduttiin lähtemään museorenkailla, manasi Lehti. Sen sijaan kakkossijasta joutui ajamaan tosissaan. Parhaiten tässä onnistui Mikko Ala-Talkkari ennen Jari Puntasta ja Janne Mäkilää.

Ruottunen odotetun kova yleisessä

Talvikausi meni uuteen autoon totutellessa.

– Paljon tehtiin töitä kevään aikana, että saatiin auto paremmaksi. Tänään oli sitten mukava päästellä, jutteli kolme pohja-aikaa ajanut Jonni Ruottunen. Pohja-aikoihin ylsivät hänen lisäkseen Juha-Pekka Suuronen, Roope Suomalainen, sekä päätöspätkällä Mika Ruohio.

Ruohio nousi lopussa ohi Iiro Litjon 2,3 sekunin erolla. Suuronen oli neljäs ennen Suomalaista.

Luokittain

Äffän puolella pikkuluokassa Juha-Pekka Suuronen oli niskan päällä ja karkasi luokkavoittoon viitospätkällä. Ero maalissa 7,7 sekuntia Suomalaiseen.

Äffän isossa luokassa ero Litjon hyväksi Ruohioon verrattuna oli avauspätkän jälkeen 7 sekuntia. Ruohio nousi johtoon nelospätkän jälkeen hetkeksi, Litjo kuittasi kunnes viimeisellä Ruohio jälleen nokitti ja voitti lopulta marginaalisella 2,3 sekunnilla.

Pro F pikkuluokassa Jani Laaksonen otti avauspätkällä selkeän 16,7 sekunnin kaulan Sami Vepsään. Vepsä tuli loput viisi pätkää 1,1 sekuntia nopeammin. Se vaan ei riittänyt.

Pro F:n väliluokassa maalia ei nähnyt kukaan.

Isossa Pro F:ssä Ruottunen latasi viisi pohja-aikaa. Päätöspätkän nopein Roope Uurainen kavensi alle minuuttiin.

Senioreissa sekuntipeliä

Senioreissahan ajetaan toisia vastaan, mutta sen lisäksi nuoremmat joutuvat taistelemaan ikätasoituksia vastaan. Niinpä esimerkiksi Juha Paavilainen joutui lähtemään minuutin takaa-ajomatkalta pahimpiin kilpailijoihinsa.

Paavilainen nousi avauspätkällä yhdeksänneksi ja nousten pätkä pätkältä ylöspäin. Vasta päätöspätkällä kaatui viimeinenkin kanto, kun hän ohitti Petri Reunasen kolmella sekunnilla. Kovaa taisteli myös kestomestari Kari Kytölä jääden Paavilaiselle vain 4,9 sekuntia.

– Olen ajanut paljon testiä, mutta koville otti tänään, Paavilainen huokaili.

Luokittain

Iso Pro F oli käsitelty yllä. Pro F:n väliluokassa Kai Mäkelä ja Mika Korhonen ottivat mittaa tosissaan. Tauolla kaksikon ero oli em. hyväksi 0,4 sekuntia. Valitettavasti Korhosen matka tyssäsi nelosen lähtöön ja Mäkelä ajoi selvän voiton ennen Jyrki Sorjasaarta joka oli yhtiön kautta myös kisan sponsori.

Äffässä ajettiin vain isossa luokassa (alle 2550cc) Siinä Tauno Rantala vei voiton ensiksi 6,6 sekunnin turvin, mutta sarjajohtaja Veli Kukkosen hylkäyksen myötä ero kasvoi 20,5 sekuntiin. Toiseksi nousi Jarmo Mustonen ennen Pasi Sormusta. Mustonen vei kuitenkin korkeimmat pisteet.

Jousi junnuvoittoon

Niko Jousi oli vasta kolmantena, kun tultiin tauolle. Kärjessä oli Ville Karjalainen ja vajaan sekunnin päässä ahdisteli Aki Ala-Varvi. Jousi ponkaisi kaksikon ohi viitospätkällä ja saman tempun teki päätöspätkällä Jaakko Lahtinen. Lahtinen oli tauon jälkeen nopein mies. Karjalainen piti Ala-Varvin takanaan ollen kolmas.

Luokittain

Ison äffän kärki oli sama kuin yleiskilpailussa, Pikku-äffässä Juha Immonen ja Aki Laakkio väänsivät voitosta loppuun saakka. Tauolla Laakkio johti 2,8 sekuntia, mutta Immonen ratkaisi voiton viitospätkällä. Maalissa eroa 1,3 sekuntia.

Pro F:n pikkuluokassa Tommi Lämsä joutui kilpailemaan yksin. Isossa luokassa Aki Ala-Varvi otti jälleen luokkavoiton ennen Sami Hutria.

Latvanen ja Varjo F-Rally Trophyssa

Markus Latvanen oli taaskin luokkansa ainoa, mutta piti jälleen hyvää vauhtia, eikä varmistellut.

V1600-luokassa Teemu Varjo otti ohjat alusta alkaen pitäen ne loppuun saakka. Toinen vierailija Jani Rokka oli kakkosena aina viimeisellä pätkälle saakka. Siellä sarjan kiertäjät Ville Kantoluoto ja Jesse Eteläniemi livahtivat ohi.