Imatran Urheiluautoilijat järjestää 60-vuotisen taipaleensa kunniaksi juhlarallin ensi toukokuussa. Rauhallisempaa aikakautta viettänyt seura palaa väkevästi järjestäjäpuolelle isännöimällä kovatasoisen F-Cupin kesäkauden ensimmäistä osakilpailua.

Imatran Urheiluautoilijat (ImUA) ehti 60 vuoden ikään jo tänä vuonna, mutta merkkipaalua juhlistava kotimaisen F-Cupin osakilpailu Imatraralli järjestetään hieman myöhässä, 11. toukokuuta 2024. Seuralle kyseessä on merkittävä tapahtuma, sillä edellisen kerran ImUA järjesti ralliautoilun arvostetun F-Cupin osakilpailun vuonna 2003. Imatralaiset isännöivät pienoisrallia vuonna 2013 sekä asfalttisprintiä vuosina 2014 ja 2015, mutta sen jälkeen pitkäikäisen seuran toiminta on ollut seesteisempää. 1970-, 1980- ja 1990-luvuilla ImUA oli aktiivinen kilpailujärjestäjä aina SM-tasoa ja nuorten mestaruussarjaa myöden.

– Olemme viime vuosina hakeneet uutta virtaa ja verta toimintaan, ja löytäneetkin sitä. Olemme selkeästi piristämässä seuran toimintaa, mikä oli todella aktiivista aiemmilla vuosikymmenillä. Esimerkiksi tunnettu Kymen jääralli järjestettiin viimeksi 2000-luvun vaihteessa. Sitä ennen sitä ajettiin monena talvena kokonaan eri järvien jäillä ja välillä maalla, ImUA:n tuore puheenjohtaja Jarmo Vesterinen muistelee.

F-Cup on osallistujamäärällä mitattuna erittäin suosittu rallisarja, joka luotiin alunperin kansainväliseltä luokitukselta vanhentuneille, kaksivetoisille autoille. F-ryhmäläisillä ajettiin ensimmäisen kerran kilpaa vuonna 1990 ja jo seuraavalla kaudella näki päivänvalon sarjamuotoinen F-Cup. Näyttävän ajotyylin etu- ja takavetoiset autot ovat edelleen isossa roolissa F-Cupia, mutta sittemmin mukaan on tullut myös yksi luokka nelivetoisille autoille.

F-Cup on suomalaisen autourheilun kattojärjestö AKK-Motorsportin virallinen arvosarja Suomen mestaruussarjan, Suomen Juniorimestaruussarjan ja Historic Rally Trophy -sarjan ohella. F-Cupissa mestaruuksista kamppaillaan luokissa F-Cup Nuotti, F-Cup Yleinen, F-Junnucup, F-Cup Seniorit, Neliveto Cup, V1600-Cup ja Nuorten Cup.

Imatran Urheiluautoilijat isännöi F-Cupin 2024 kolmatta osakilpailua lisäluokkineen. Sarjassa kilpaillaan ensin talvella Jämsässä ja Kangasniemellä. Imatralla käynnistyy kesäkausi, joka sisältää osakilpailut myös Mynämäellä, Kuopiossa ja Askolassa.

Hienot eteläkarjalaiset tiestöt kutsuvat

Itsekin F-Cupissa viime vuosina aktiivisesti kilpaillut ImUA:n puheenjohtaja Jarmo Vesterinen on innoissaan Imatran Urheiluautoilijoissa uudelleenheränneestä aktiivisesta hengestä. Seurassa on vajaat sata jäsentä, mutta toukokuiseen ralliin talkoolaisiksi ovat tervetulleita mahdollisimman monet seuran ulkopuolisetkin tahot.

– Kisassa tulee olemaan pirun hienot tiestöt. Kuskit pääsevät paahtamaan eteläkarjalaisilla teillä, joilla ei ole pitkään aikaan ajettu. Luvassa on paljon nypyn ylityksiä ja kääntyilevää tiestöä.

Imatran Urheiluautoilijoiden isännöimä Imatraralli ajetaan Imatran pohjoispuolella sijaitsevalla Ruokolahdella. Alustavasti odotettavissa on kuusi erikoiskoetta.

F-Cup kalenteri 2024
27.1. JMK Ralli, Jämsä
2.3. XXI Kangasniemi Ralli, Kangasniemi      
11.5. Imatraralli, Imatra
8.6. XLVII Rantaralli, Mynämäki
14.9. Kuopio Ralli, Kuopio
12.10. RDT Ralli, Askola

Lisätiedot:

Jarmo Vesterinen
pj., Imatran Urheiluautoilijat ry.
p. 050 581 3077

Teksti: Imatrarallin tiedotus / Marko Vihriä
Kuva: Timo Uimi