F-Cup Rallisarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan lauantaina perinteikkäässä Kangasniemi Rallissa. AL-Kangasniemi Ry:n järjestämä ralli järjestetään nyt 21. kerran, ja F-Cupin osakilpailuna se ajetaan nyt 12. kerran. Etelä-Savon tiet sinälläänkin tarjoaisivat riittävästi haastetta kuljettajille, mutta nyt luvassa on lisähaastetta vielä sään puoleltakin. Kaikkiaan 157 autokuntaa ilmoittautui määräaikaan mennessä kevättalven suureen seikkailuun. 

Helmikuun loppu on menty vahvasti ilman pakkasia ja taivaalta on ollut tarjolla enimmäkseen vettä ja märkää räntää, joten penkatkin ovat autoille erityisen imeviä. Tiepohjien kovuudesta ennusteita on vaikeampi antaa, mutta melkoisella varmuudella voidaan ennustaa, että aivan kilpailijakolonnan kärkipäässä lähtemisestä voi olla hieman hyötyä, näin ounastelee myös BMW M3:lla, numerolla 1 starttaava Joonas Lindroos.

– Kyllähän se paras paikka melko varmasti on siinä muutamien ensimmäisten autojen joukossa startata jos keli pysyy suojalla. Muutamien autojen jälkeen tie varmaan sotkeentuu jonkin verran ennen kuin alkaa taas muodostua selkeämpi hiekkaura siihen. Luulen että olosuhde voi etuvetokuskeille olla iskun paikka spoorien myötä ja sitäkin kautta ettei penkkakosketuksissa niin helposti heiluriliike vedä keulaa mukaan penkkaan.

– Meillä on miehet ja auto iskussa kisaa varten ja tässä on yksi treenikisakin saatu F-Cupin kisojen välissä ajettua, joten ihan luottavaisena lähdetään matkaan, tuumailee Nuotti-kategorian johdossa oleva Lindroos.

Nuotti-kategorian johtopaikkaa Lindroosin kanssa jakavat väliluokassa Opel Astralla ajava Peetu Patajoki, sekä pikkuluokan johdossa oleva Juuso Jorvala Toyota Corolla GT:llä. Jos Lindroosin ennustukset osuvat oikeaan, voi taaempaa hieman alle 20 numeron paikkeilla starttaavat Tuukka Kauppinen Ford Fiestalla, sekä Nico Valkonen VW Golf GTI:llä olla erityisen vahvoja tarjokkaita kärkitaistoihin.

Nelivetojen kärjessä Nuotti-kategorian perään pyyhältää avauskisan Jämsässä voittanut 18-vuotias Jooa Iivari. Avauskisassa ajokkina oli sama Renault Clio Rally 3 kuin SM-ralleissakin, nyt alla on kuitenkin hieman iäkkäämpää nelivetokalustoa, kun ajokkina on Subaru Impreza WRX Sti. Sarjakuljettajista voitto irtosi Jämsässä noin puolentoista minuutin erolla Pekka Karjalaiseen, mutta nyt lähtökohtaisesti kaluston suhteen ainakin ollaan muiden kanssa enemmän samalla viivalla. Pistekakkonen Karjalainen luottaa Subaru Impreza 555:een ja sarjakolmonen Jarmo Leppänen Mitsubishi EVO 4:een.

Yleisen kärjessä starttaa Eetu Kainulainen Toyota Starletillaan, isä-Petrin huolehtiessa vieressä kartanlukijan tehtävistä. Jämsästä räpsähti komea voitto minuutin erolla Tomi Tikanmäen VW Golf GTI:hin. Kolmanneksi korkeimmat pisteet nappasi Aki Laakkio Toyota Corolla GT:llä. Jämsän osalta kalustoa lepuuttanut Juha Högström on nyt mukana Toyota Corolla GT:llä ja haluaa kilpailla nuorempia haastajia vastaan innokkaasti.

– Kyllähän siellä kovaa joutuu ajamaan, Kainulainenkin tönäsi tosi kovaa Jämsässä vaikka autossa oli pieniä ongelmia. Omaan valmistautumiseen on sisältynyt yksi treenikisa, sekä sitten hieman poikkeavasti Pajarin Sami kävi viime viikonloppuna kokeilemassa autoani ja istuin itse kyydissä. Nythän tässä ei voi omaa autoaan enää kritisoida, kun vetoukko yllättyi kuinka hyvin autossa on pitoa nuoskaisessakin olosuhteessa, naureskelee Högström.

– Koetan asennoitua Kangasniemelle niin, että en anna kelin harmittaa, sehän on sama kaikille. Sitä kautta uskon että ajokin luonnistuu, jatkaa Högström vielä.

Seniorien puolella kamppaillaan pisteistä nuotittavien ja pimeään ajavien osalta omissa luokissaan, mutta kuitenkin kauden päätteeksi vain yksi kruunataan kategorian mestariksi. Jämsässä nuotteihin luotti isompi määrä kuskeja, joten pisteitäkin oli hieman isommin jaossa. Sarjajohdossa starttaa Reijo Muhonen BMW M3:lla, ennen samanlaiseen kalustoon luottavaa Heikki Hosionahoa. Kolmantena kokonaispisteissä ja nuotitta ajavien puolella ykkösenä on Mika Korhonen Honda Civic Type-R:llä ennen Kai Hukkasta BMW M3:lla. Näiden kuljettajien nujertamista muut lähtevät Kangasniemellä tavoittelemaan.

Junioreihin starttaa mukaan peräti 45 autokuntaa, ensimmäisenä Jämsässä ensimmäisen yleiskilpailuvoittonsa ottanut Tommi Lämsä Toyota Starletilla.

-Isommin ei olla tässä ehditty ajella kilpailujen välissä. Autoa on käyty perusteellisesti läpi, ettei mitään turhia vikoja ilmaantuisi Kangasniemellä. Iskarit kävi huollossa ja pieniä muutoksia tehtiin alustaan, jotta autosta saadaan vielä mieluisampi ajaa. 

– Jämsästä saatiin se mitä lähdettiin hakemaan. Pitkään on haaveiltu yleiskisan voitosta ja vihdoin se onnistui. Hyvillä fiiliksillä lähdetään sen myötä Kangasniemen kisaan. Todella paljon on taas autoja mukana ja varmasti tulee kovat kisat. Lähdetään ajamaan omaa ajoa ja toivotaan, että sillä saadaan hyvä tulos, mietiskelee Lämsä.

Lämsä hyödynsi Jämsässä myös uutena F-Cupissa olevaa korotettujen pisteiden hyödyntämistä ja voitosta tuli hieman ekstrapisteitäkin, joten Kangasniemelle startataan 5,5 pisteen johtoasemassa muihin luokkavoittajiin, jotka olivat isossa luokassa Tomi Hämäläinen BMW M3:lla, sekä väliluokassa Timo Viitanen Honda Civic Type-R:llä. Heidän lisäkseen mukana on siis kuitenkin valtaisa joukko muitakin menestyksennälkäisiä.

V1600 Cupissa Jämsän voittoon ajoi Teemu Varjo Peugeot 206:lla ennen Nuutti Korhosen Ford Focusta. Kolmanneksi ajoi Lauri Ahoketo Nissan Almeralla, joka hyödynsi Jämsässä korotettuja pisteitä ja starttaakin näin Kangasniemelle kärkinimenä. Jämsässä tämä kolmikko erottui hieman muista vauhdillisesti, mutta mikä on tuloskunto Kangasniemellä, se nähdään lauantaina.

Nuorten Cupissa Jämsässä nähtiin tiukkaa taistoa voittoon ajaneen Veikka Koskisen (Toyota Auris), sekä toiseksi ajaneen Miko Suvannon (Seat Ibiza) välillä, eroa maalissa oli vain 7,5 sekuntia Koskisen eduksi. Kolmanneksi Honda Civicillä ajanut Miska Tuomisto jäi jo reilusti yli minuutin, joten kärkikaksikko oli melko selkeä. Kangasniemellä nähdään jatkuuko tiukka kamppailu kaksikon välillä vai nouseeko takaa uusia nimiä haastamaan. 

Kangasniemen reitti tarjoilee 6 erikoiskoetta, joille mittaa kertyy noin 70 erikoiskoekilometriä. Kilpailun aikana on yksi keskitetty huoltotauko kolmen erikoiskokeen jälkeen klo 14 aikaan. Kilpailun lähtö tapahtuu Kangasniemen keskustasta Keskustie 2 kohdalta klo 12:01. Kilpailun maaliin saavutaan klo 17:30 aikaan. Rallin tulospalvelu, GPS-seuranta ja väliajat löytyvät sarjan verkkosivuilta osoitteesta f-cup.fi.  

Kilpailuun ilmoittautuneet »
Sarjasäännöt 2024 »

XXI Kangasniemi Ralli -info & aikataulu

Kangasniemi Rallissa ajetaan lauantaina 2.3. kuusi erikoiskoetta ja näille mittaa kertyy 69,20 kilometriä. Kilpailukeskus sijaitsee Kansis-keskuksessa osoitteessa Kankaistentie 5, 51200 Kangasniemi. 

Kilpailun lähtö tapahtuu Keskustieltä, Veikon Koneen edustalta. Ensimmäinen kilpailijapari starttaa kohti kisan avauserikoiskoetta klo 12:01. Lähtöalueelle on vapaa pääsy.

Huoltotaukoa Kansis-keskuksella vietellään klo 14 alkaen ja maaliin samaan paikkaan saavutaan ensimmäisen kilpailijan johdolla klo 17:30 alkaen. 

Kilpailun aikataulu

Lauantai 2.3. 

12:01 LÄHTÖ Keskustie 
12:21 EK1 – 8,91 km
12:50 EK2 – 12,16 km
13:28 EK3 – 9,48 km
14:04 HUOLTO Kansis-Keskus
15:23 EK4 – 11,54 km 
16:18 EK5 – 14,29 km
16:52 EK6 – 12,82 km
17:30 MAALI Kansis-keskus

Liput

Rallipaketit (20 €) myynnissä Kahvila-Ravintola Aallottaressa ja Kangasniemen Teboililla pe 1.3. klo 8 alkaen.

Paketti sisältää yhden rannekkeen (pääsy kaikille erikoiskokeille), rallitarran,
osallistujaluettelon ja reittikartan. 

Yksittäiset EK-liput 10 €

F-Cup pistetilanne: 1/6 osakilpailua

Nuotti
1. Joonas Lindroos 11p
2. Peetu Patajoki 11p
3. Juuso Jorvala 11p
4. Markus Hellström 9p 
5. Eetu Kortelainen 9p 

Yleinen
1. Eetu Kainulainen 11p
2. Tomi Tikanmäki 11p
3. Aki Laakkio 9p

Seniorit
1. Reijo Muhonen 11p
2. Heikki Hosionaho 9p
3. Mika Korhonen 9p
4. Kai Hukkanen 8p
5. Henrik Salo 8p

Juniorit
1. Tommi Lämsä 16,5p
2. Tomi Hämäläinen 11p
3. Timo Viitanen 11p
4. Otto Autio 9p 
5. Ville Pulkkinen 9p 

Neliveto Cup
1. Jooa Iivari 11p 
2. Pekka Karjalainen 9p
3. Jarmo Leppänen 8p
4. Tomi Rönnemaa 7p
5. Teuvo Niskala 6p

V1600 Cup
1. Lauri Ahoketo 12p
2. Teemu Varjo 11p
3. Nuutti Korhonen 9p
4. Otto Järvinen 7p
5. Risto Laine 6p

Nuorten Cup
1. Veikka Koskinen 11p
2. Miko Suvanto 9p
3. Miska Tuomisto 8p
4. Vili Hyytiäinen 7p
5. Aatu Nikusaari 6p

Tiimimestaruus
1. Nilsiän Sora Motorsport 10,5p
2. Luumäen UA 10p
3. Laukaan Energia 7p
4. AM Metsätyö 4p

Kaikki pisteet »

F-Cup kalenteri 2024

27.1. JMK Ralli, Jämsä 
2.3. XXI Kangasniemi Ralli, Kangasniemi      
11.5. Imatraralli, Imatra
8.6. XLVII Rantaralli, Mynämäki
14.9. Viihdekeskus Hojo Hojo Ralli, Kuopio
12.10. RDT Ralli, Askola

Yhteystiedot

Rallin lajipäällikkö

Henrik Frank
henrik.frank@autourheilu.fi
040 534 9977

Promoottori 

Mika Heinonen
mika.heinonen@autourheilu.fi
045 7730 5990

Sarjavastaava & kaupalliset asiat

Lassi Liimatainen
lassi.liimatainen@autourheilu.fi
050 325 1120

Seuraa F-Cupia

www.f-cup.fi
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

Seuraa Kangasniemi Rallia

www.al-kangasniemi.com
Facebook
Twitter

Teksti: F-Cup / Viestintä
Kuva: Taneli Niinimäki / AKK