Karjalainen Pekka

Ville Hanhisuanto tuli jo ihan iholle. Joonas Lindroos vei voiton vain 2,4 sekunnilla.

Kuva: Marko Kyöstilä

Ville Hanhisuanto haastoi tiukasti Joonas Lindroosin

Joonas Lindroos ja Ville Hanhisuanto kävivät tiukan taistelun nuotti-luokan voitosta. Lindroos veti pidemmän korren ja voitto kirjattiin hänelle 2,4 sekunnin erolla 80 ajetun EK-kilometrin jälkeen. Muita voittajia olivat Jaakko Lavio (neliveto), Juha Rytkönen (yleinen), Pauli Junttila (seniorit), Henry Hänninen (juniorit) sekä F-Rally Trophyssa luokkavoitot menivät Roope Suomalaiselle ja Jyri Räsäselle.

 

Kauden toinen F-Cupin osakilpailu Revontuli-ralli ajettiin Hankasalmella. Perjantaina alkanut lumisade vaikutti teiden kuntoon. Tiet olivat osittain auratut, mutta lunta riitti niin penkoissa kuin tienpinnassakin. Pakkanen oli kuitenkin lauhtunut siedettäviin lukemiin. Covid 19 -pandemian johdosta Hankasalmenkin kilpailu ajettiin ilman yleisöä. Tarjolla oli kuitenkin suoria lähetyksiä reitin varrelta.

Lindroos ja Hanhisuanto hippasilla

Nuottiluokka oli jälleen kahden kauppa. Joonas Lindroos oli tauolla kärjessä, kolmen erikoiskokeen (yhteensä 40km) jälkeen 1,3 sekunnin erolla Ville Hanhisuantoon. Nelospätkällä Hanhisuannon haparoinnin takia Lindroos karkasi 13,8 sekunnin johtoon. Hanhisuanto ei kuitenkaan antanut periksi, vaan Lindroos varmistellessa voittoa nousi maalissa vain 2,4 sekunnin päähän.
– Vähän liikaa varmistelin viimeisellä, niin meni aika tiukoille voitto. Mutta riitti kuitenkin, oli Joonaksen kommentti maalissa.

Ensi viikonloppuna Hanhisuanto ajaa Lapin MM-rallissa Ford Fiesta R5:lla.
– Nelosella risteys pitkäksi. Vesiletku räjähti kilsa ennen vikan maalia. Pätkän jälkeen pikafiksaus ja juomavedet jäähdyttäjään, kertasi Ville kilpailun maalissa päivän kovaa taistoa.

Kärkikaksikko karkasi muilta heti alusta alkaen. Avauskisassa kolmanneksi ajanut Jaakko Ollikkala otti myös Hankasalmella oman paikkansa jo alkuvaiheessa, eikä antanut muiden yllättää.
– Tyytyväinen päivään, Lindroosille ja Hanhisuannolle ei tänään mahtanut mitään. Mukava ja haastava kisa, tuumaili Jaakko.

Idän pikajuna Vesa Hrvonen ajoi neljänneksi.

Pikkuluokassa Korhonen kesti maaliin saakka

Avauskisassa kolmannelta sijalta keskeyttänyt Janne Korhonen otti ohjat jo ensimmäisellä erikoiskokeella. Hän kasvatti taukojohdoksi 4,9 sekuntia Jarkko Savolaiseen. Loput 40 EK-kilometriä oli Savolainen hieman nopeampi ja kavensi eroa 0,9 sekunnilla.  Eli Korhonen voitti lopulta tasan neljä sekuntia.
– Meni tarkalle. Auto meinasi lakata käymästä noin 1 km ennen maalia, kertasi Korhonen.

Cupin pikkuluokan toiseksi korkeimmat pisteet otti avauskisan tapaan Max Karhapää Jonne Luotosen ollessa neljäs.

Kahden osakilpailun jälkeen Lindroos johtaa Cupia maksimipistein (60). Toisena on Hanhisuanto (54) ja kolmantena Ollikkala (48).
Pistetilanne kokonaisuudessaan

Laviosta tuplavoittaja

Jaakko Lavio jäi niukasti kakkoseksi luokassaan 0,9 sekunnin erolla Ilomantsissa, mutta otti sieltä korkeimmat pisteet. Hankasalmella onnistui sitten kumpikin tavoite. Tuli korkeimpien pisteiden lisäksi luokkavoittokin.

Lavio kävi tasaista kisaa Arto Juolahden kanssa viimeiselle erikoiskokeelle saakka. Siellä Juolahti vietti kahdeksan ylimääräistä minuuttia ja Lavio ajoi selkeään voittoon ennen toissa vuoden mestaria Jari Puntasta.
– Myhinpää oli kyllä makea! Tosi hieno pätkä työntää! Kilpakumppanilla taisi olla siellä jotain vaikeuksia.

Urat olivat melkoiset aamupäivällä kaksivetoisten jälkeen, oli herran hallussa välillä, kiitteli Lavio ylempiä voimia kilpailun maalissa.

Lavio johtaa Cupia maksimipistein
Pistetilanne kokonaisuudessaan

Rytkönen palasi voittajaksi

Vuoden 2017 F-Cupin mestari ja viime vuoden rallicrossin MM-sarjan tulokkaaksi valittu Juha Rytkönen palasi rallin pariin voitokkaasti.

Rytkönen nousi avauspätkän jälkeen kärkeen ja kasvatti tauolle tultaessa johdoksi 8,3 sekuntia toisena olevaan Jonni Ruottuseen. Toisella lenkillä Rytkönen kasvatti 13,2 sekunnin eron toiseksi nousseeseen Teemu Kuusiseen.
– -Rallin ajaminen on oikein mukavaa. Hieno päivä, hienot tiet. Yhtään pohjaa ei tainnut tulla mutta voitto tuli. Oli kivaa, tuumaili Rytkönen reilun 13 sekunnin voittoaan

Kuusinen kuittasi Cupin korkeimmat pisteet, sillä Rytkönen ei ole ilmoittautunut sarjaan. Toiseksi korkeimmat pisteet menivät ison luokan nopeimmalle Jonni Ruottuselle.
– Kokonaisuutena hyvä reissu ja sarjaa ajatellen erityisesti todella hyvä reissu, mietiskeli Kuusinen maalissa menestystään.

Ruottunen oli jopa tyytyväinen.
– Ilomantsin jälkeen tämä oli enemmän kuin hyvä suoritus. Välillä pienellä tiellä kimpoili kuin pingispallo mutta isolla tiellä hyvä ajaa. Vika pätkä oli hieno, fiilisteli Ruottunen maalissa.

Neljänneksi sijoittui Juha Högström ennen tiukan kisan viidennestä sijasta käyneet Antti Suutarinen ja Marko Häkkinen. Kaksikon ero oli 0,2 sekuntia Suutarisen hyväksi.

Kahdeksanneksi sijoittunut oman kylän Juha-Pekka Suuronen ajoi kolme pohja-aikaa, mutta kun auto sammui kakkospätkälle, aikaa kului reippaasti yli puolentoista minuutin. Tämä tietenkin harmitti, kun eroa voittajaan oli 1.23,5.

Avauskisan voittaja Högström (55) jatkaa Cupin piikkipaikalla pisteen erolla Kuusiseen. Ruottunen on kolmantena 49 pisteellä.
– Päivähän oli mielenkiintoinen, kyyti ei vaan riittänyt. Vika pätkä oli mahtava ajaa, kehui Högström.
Pistetilanne kokonaisuudessaan

Junttilalle ensimmäisen seniorivoittoon

Nivalan Pauli Junttila oli nopein sekä avaus- että kolmospätkällä ja nousi tauolla jo kakkoseksi Kari Kytölän taakse 18,8 sekunnin päähän.

Tauon jälkeen Kytölä painoi kaasun pohjaan pudottaen Junttilan jo 33,7 sekunnin päähän. Kai Hukkanen livahti Junttilan ohi.

Päätöspätkällä Kytölän Bemari sammui täydestä vauhdista.
– Täydestä vedosta kone sammu päätöspätkällä. Aikaa kului puolisen minuuttia. Pätkät olisi voinut aurata paremmin, mutta viimeinen pätkä oli kyllä hieno, kertoi Kytölä maalissa.

Hukkanen ei startannut enää viimeiselle pätkällä tekniikan petettyä ja Junttila otti voiton 19,5 sekunnin turvin ennen Kytölää.
– Päivä oli vaihteleva. Aina ei meinannut onnistua, mutta vikalle saatiin vauhti päälle. Kolme ekaa oli teknistä ja haastavaa, viimeinen oli todella hieno, kertasi Junttila päivän kulkua.

Pikkuluokan paras oli Seppo Korhonen, joka löi Kai Mäkelän 2,7 sekunnilla. Samaan nippuun ajoi Pasi Laaksomaa 3,2 sekuntia Mäkelästä jääneenä.

Mäkelä nousi sarjakärkeen 51 pisteellä. Laaksomaa on toisena (43) ja kolmantena ikäpresidentti Jarmo Pappa Mustonen (38).
Pistetilanne kokonaisuudessaan

Henry Hänniselle junnuvoitto – Iiro Litjolle korkeimmat pisteet

Lähes vuoden tauon jälkeen Eetu Kainulainen teki komean paluun. Kahdet pohjat, mutta sitten polttoainekisko hajosi ja keskeytys edessä johtopaikalta.

Vieraileva tähti, Henry Hänninen siirtyi 19 sekunnin taukojohtoon. Toisena oli avauskisan voittaja Juuso Jorvala, joka oli samalla kiinni Cupin korkeimmissa pisteissä. Kolmantena oli ison luokan kärkimies Riku Koski.

Hänninen ajoi lopulta komeaan voittoon, sillä toiseksi kivunnut päätöspätkän pohjat ajanut Iiro Litjo jäi 52 sekuntia.

Kun Hänninen ei ajanut sarjassa, niin Litjo kuittasi korkeimmat pisteet.
– Lähdettiin ihan rauhassa hakemaan omaa ajoa, tarkoitus oli päästä maaliin. Jälkimmäiselle lenkille lähdettiin yrittämään ja se tuotti tulosta, summasi Litjo päivän onnistunutta taktiikkaansa.

Ison luokan voittaja Kalle Hämäläinen ajoi kolmanneksi ennen Ville Lohkoita.

Vielä ennen päätöspätkää korkeimmissa pisteissä kiinni ollut Jorvala loikkasi kammoloikan.
– Kammottava hyppy vikalla, auto hajosi siinä. Oli vaikeuksia sen jälkeen, onneksi saimme edes nämä pisteet, tuumasi Jorvala ytimekkäästi maalissa.

Jorvala piti piikkipaikkansa 53 pisteellä. Jarmo Vesterinen (44) nousi kakkoseksi ennen Lauri Mäkelää (37).
Pistetilanne kokonaisuudessaan

Suomalainen jälleen voittoon

F-Ralli Trophyn ryhmäpelien (lk 11) luokassa hallitseva mestari Jani Laaksonen joutui keskeyttämään avauskissa, mutta Hankasalmella hän ajoi avauspätkällä pohjat. Sarjajohtaja Roope Suomalainen kuittasi heti seuraavalla ja karkasi voittoon. Laaksonen kolme pohja-aikaakaan ei riittänyt, vaan Suomalainen rypisti 21,3 sekunnin voiton.

V1600-luokassa kuokassa vasta Hankasalmelta mukaan tullut Jyri Räsänen ajoi kahdet pohjat ja oli tauolla karannut jo 48,4 sekunnin johtoon. Tauon jälkeen etumatka vain kasvoi ja maalissa kisan kakkoseen Tero Tukiaiseen ero oli minuutin verran. Kolmanneksi ajo Ville Mäntynen, joka kuittasi toiseksi korkeimmat pisteet.

Suomalainen nousi nyt yksin sarjan kärkeen 28,33 pisteellä. Ismo Martiskainen (20) on kakkosena ennen Räsästä ja tasapisteissä (16,67) olevaa Ville Kantoluotoa.
Pistetilanne kokonaisuudessaan