Karjalainen Pekka

Joonas LIndroos on todella ylivoimainen kauden avauksessa.

Kuva: Marko Kyöstilä,

Lindroos ylivoimainen F-Cupin avauksessa Ilomantsissa

F-Cupin kauden 2021 kauden avaus ajettiin Suomen itäisimmässä kolkassa, keskellä aidointa Karjalaa Ilomantsissa. Keski-Karjalan UA:n järjestämä ralli ajettiin ilman yleisöä, niinpä harmittoman tuntuinen ulosajokin johti usein keskeytykseen, kun auttajia ei paikalla ollut.

F-Cupissa ajetaan viidestä mestaruudesta: nuotti, neliveto, yleinen, seniorit ja juniorit. Lisäksi kamppaillaan F-Rally Trophyn mestaruudesta.

 Lindroos nuottiluokan valtias

Viime vuoden mestari Joonas Lindroos nappasi viime vuonna kaikista neljästä osakilpailusta korkeimmat pisteet. Sama tahti jatkui myös Ilomantsissa. Jämsäläinen ajoi jokaiselle erikoiskokeelle pohjat, vieden voiton lähes minuutin erolla Ville Hanhisuantoon.

– Alku lähti hienosti. Varsinkin parittomat pätkät olivat hyvässä kunnossa ja muutenkin reitti oli erinomainen. Viimeisellä erikoiskokeella hämärä haittasi aluksi, mutta pimeyden tultua oli helpompi päästellä. Yllätys oli kun päätöspätkä oli leveämpi kuin nuotituksessa. Tästä on hyvä jatkaa, jutteli jo viidennen kerran peräkkäin korkeimmat pisteet rohmunnut Lindroos.

Kolmanneksi sijoittui Jaakko Ollikkala ennen Markus Hellströmiä. Tämä oli myös ison luokan kärkikvartetti.

Pienemmässä luokassa voittoon ajoi Kalle Asikainen ennen Max Karhapäätä.

– Kyllä oli hienoa kisaa. Oikein harmittaa kilpakumppanien epäonni. Meillä oli latauksen kanssa ongelmia kakkosen jälkeen. Kuin ihmeen kaupalla selätettiin ne ja pystyimme ajamaan täysillä valoilla päätöspätkänkin, selvitti Asikainen.

Nelivedossa Toni Lauronen ykkönen – korkeimmat pisteet Laviolle

Neliveto-luokassa Cupiin ilmoittautui kolme kilpailijaa, mutta paikalliset neljä kuskia toivat väriä. Sarjan ulkopuolella ajaneet Tapio ja Toni Lauronen pitivät alussa parasta vauhtia. Kun isä Tapio keskeytti, niin kärkipaikan otti poika Toni. Toni pitikin pintansa maaliin saakka. Cupin korkeimmat pisteet kirjattiin Jaakko Laviolle, jonka kiri ei aivan riittänyt voittoon. Ero Toni Laurosen hyväksi oli vain 0,9 sekuntia.

– Kaikki kunnia Tonille, joka ajoi erittäin hienosti. Meillä oli mahdollisuutemme päätöspätkällä. Vaikka sinne tuli pohjat, niin hävisimme kun saimme edellä ajaneen kiinni ja jouduimme parisen kilometriä ajamaan lumipölyssä. Hieno kisa ja ennen kaikkea hieno reitti, kiitteli Lavio.

Cupin toiseksi korkeimmat pisteet kuittasi Pekka Karjalainen.

Konkarit vauhdissa yleisessä

Juha Högström aloitti väkevästi avauspätkällä. Parin vuoden takainen hopeamitalisti Teemu Kuusinen ajoi kahdella seuraavalla erikoiskokeella Högströmin kiinni ja meni ohikin. Nelospätkällä Kuusiselta irtosi tulpan johto ja eroa kärkeen tuli reilu minuutti.

Kaksinkertainen Cupin mestari Högström karkasi voittoon, vaikka hallitseva mestari Markku Artjoki ajoikin pohjat päätöspätkälle. Kaksikon ero maalissa oli 11,1 sekuntia. Kolmanneksi nousi kuin nousikin Kuusinen.

– Oli hieno ja jännä kilpailu. Kun kolmospätkän jälkeen Kuusinen siirtyi kärkeen, päätimme että ajamme samalla tavalla kun olemme siihen asti ajaneet. Päätöspätkän lähdössä jutetiin kartturin (Juha Laaksonen) kanssa, että on hienoa tasaista kilpailua voitosta ja mikä parasta me olemme siinä mukana. Tästä on hyvä jatkaa, sanaili Högström.

Isossa luokassa voiton vei Jonni Ruottunen, joka ei pystynyt tällä kertaa haastamaan pikkuluokan autoja. Jake Hurskainen oli kakkonen ja kolmanneksi ajanut Markus Mäkitalo kirjautti luokan toiseksi korkeimmat pisteet.

– Auto rokkasi, mutta spoorissa ajaminen oli hankalaa, manasi Ruottunen.

Hirvijärvi nousi korkeimmalle pallille

Seniorien kisa oli jo mukavasti menossa kestomestari Kari Kytölälle, mutta reilun 20 sekunnin johto Seppo Korhoseen vaihtui keskeytykseen tekniikan petettyä. Kun sitten Korhosenkin auto petti, niin Lasse Hirvijärvi nousi lähes minuutin takaa-ajoasemasta voittoon. Kakkoseksi ajoi Reijo Muhonen jääden voittajalle 53,3 sekuntia.

– Nyt oli tuuri kohdallaan. Meillä jäi jarrupalat Seinäjoelle ja päätöspätkälle lähdettiin raudat vastakkain. Piti ajaa sukkasillaan. Sitten kun ohitettiin Kytölä, oli pakko nostaa vauhtia. Yllätysvoittohan tämä oli, mutta kelpaa. Mukava lähteä piikkipaikalta Hankasalmelle, viestitti Hirvijärvi.

Kolmanneksi ajoi pikkuluokan nopein Kai Mäkelä, joka hävisi vain 4 sekuntia Muhoselle. Mäkelän nousu oli mahtava, sillä mies jäi avauspätkällä kärjelle lähes kaksi minuuttia.

Esa Kohtamäki oli neljäs ennen pikkuluokan kakkosta Pasi Laaksomaata

Jorvala hallitsi junioreita

Tervakosken UA:n Juuso Jorvala nousi toisella erikoiskokeella kisan kärkeen ja piti pintansa maaliin saakka. Toiseksi ajanut Jaakko Lahtinen oli vielä kakkospätkän jälkeen 4 sekunnin päässä, mutta pätkä pätkältä ero kasvoi ja lopulta se oli 40,4 sekuntia.
– Täydet pisteet avauskisasta kaikkien vaikeuksien jälkeen on todella hienoa. Ajo meni hienosti, välillä hieman kosketeltiin penkkoja. Viimeisellä pätkällä kuunneltiin, kestääkö perä, nautiskeli Jorvala.
Kolmanneksi ajoi ison luokan kärkimies Veeti Koljonen ja neljänneksi Jani Puikkonen pikkuluokasta.
Ison luokan korkeimmat pisteet kirjattiin viidenneksi sijoittuneelle Jarmo Vesteriselle.

Suomalainen ja Martiskainen Trophyn kärkeen

V1600-luokassa Ismo Martiskainen nousi kisan kärkeen avauspätkällä ja piti pintansa aina päätöspätkälle saakka. Siellä nousi kärkeen Tero Tukiainen 15,6 sekunnin erolla Martiskaiseen. Martiskainen kuittasi korkeimmat pisteet ennen Ville Kantoluotoa.
Ryhmäpeleissä kaksi ensimmäistä pätkää mentiin Tomi Jutilan hallinnassa. Kolmosella kärkeen nousi Roope Suomalainen ja hallitseva mestari Jani Laaksonenkin livahti Jutilan ohi.
Suomalainen piti pintansa maaliin saakka. Kun Laaksonen ajoi ulos nelospätkällä, nousi Jutila kakkoseksi.