Secto Rally Finlandin suosittu oheistapahtuma, kansallinen Vetomies Ralli tarjoaa tänä vuonna kuljettajille ja katsojille kaksin verroin enemmän nähtävää ja koettavaa aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Vetomiesten mittelö on perinteisesti keskittynyt MM-rallin lauantaipäivään, mutta tänä vuonna suurin osa sadasta kisaan osallistujasta ajaa kaksipäiväisen kilpailun ja taistelee uudesta PitkäVetomiehen tittelistä kaksi- ja nelivetoisten luokissa.

Vetomies Rallissa kansallisen tason rallikuljettajat tarjoavat tunnetusti näyttävää menoa ja pitkiä luisuja, Vetomiehen titteli on himoittu palkinto ja kilpailu  on erittäin kovatasoinen myös tänä vuonna.

Rallikansalle PitkäVetomiehet esiintyvät ensimmäisen kerran heti perjantaiaamuna Laukaan erikoiskokeella ja kisan päätöserikoiskoe on lauantaina iltapäivällä ajettava Vekkula.

Metsäerikoiskokeiden lisäksi kuljettajien edesottamuksia voi seurata perjantaina Harjulla, jossa he ajavat klo 17:00 alkaen eli hyvissä ajoin ennen MM-osakilpailun osallistujia.

Kaksipäiväiseen PitkäVetomies-kisaan on ilmoittautunut 88 autokuntaa, joista 69 ajaa kaksivetoluokassa ja 19 nelivetoluokassa.

Lauantaiaamuna mukaan starttaa lisäksi 31 autokuntaa taistelemaan yksipäiväisen Vetomies Rallin voitosta, joten nähtävää riittää alusta loppuun. 

Viime vuoteen verrattuna kaksipäiväisyys tuo tullessaan rutkasti lisää erikoiskoekilometrejä. Vuonna 2022 Vetomiehet ajoivat 77 EK-kilometriä, kun tänä vuonna PitkäVetomiehillä pikataipaleita on taitettavana peränä 133 kilometriä.

Lindroos ennakkosuosikkina kotikisaansa

Pitkä kisa MM-ralliletkan autojen perässä tuo omanlaisen haasteen kilpailuun valmistautumiseen, sillä vauhdin lisäksi myös turnauskestävyys on tärkeää sekä kalustolle että kuljettajille. 

Vetomies Rallin kaksinkertainen voittaja Joonas Lindroos lähtee matkaan yhtenä PitkäVetomiehen kaksivetoluokan ennakkosuosikeista BMW:llään. Jämsäläiselle Ralli SM -sarjan moninkertaiselle kultamitalistille MM-rallin yhteydessä ajettava kisa on kotikisa, jota hän odottaa innolla. 

– Pitkä kisa on tiedossa, joten kyllä se F-ryhmän autolle on kova koitos, mutta kisan taso on niin kova, että himmailuun ei ole varaa, kun voitosta ajetaan. Perjantaina voi ehkä hiukan katsoa, mutta viimeistään lauantaina haetaan ratkaisua täällä kotipuolessa Päijälän ja Rapsulan maastoissa. Meillä on auton moottorin kanssa vielä tekemistä ennen kisaa, mutta olen luottavainen sen suhteen, että viivalla ollaan ja tavoitteena on voitto, Lindroos kertoo. 

Jyväskyläläinen Nico Valkonen starttaa kaksipäiväiseen koitokseen VW Golfilla. Ralli SM -sarjassa tällä kaudella hyvällä menestyksellä SM3-luokan Ford Fiestalla kilpaillut kuljettaja on matkassa F-ryhmän VW Golfilla ja myös hän odottaa kotikisaansa mielenkiinnolla. Aiemmat kaksi yritystä Vetomiehessä ovat päättyneet tekniikkakeskeytykseen, mutta nyt tavoitteena on ehjä kisa ja sen myötä paikka kaksivetoluokan palkintokorokkeella. 

– On hieno fiilis päästä ajamaan, kun porukkaa on reitin varrella paljon ja tiet ovat legendaarisia. Erityisesti odotan Myhinpäätä, joka on mielestäni koko kisan hienoin erikoiskoe ja myös Päijälä on minulle mieluinen. Osa teistä menee varmasti rajuun kuntoon, joten esimerkiksi Lankamaan tietyillä osuuksilla pitää koittaa varoa, mutta muuten on tarkoitus ajaa 110-prosenttista vauhtia, kuten kypärä päässä kuuluukin, Valkonen kertoo. 

18-vuotias Orivedeltä kotoisin oleva Konsta Saarinen lähtee ensimmäistä kertaa mukaan Vetomies Ralliin. Hän ajaa Mitsubishillaan nelivetoisten luokassa ja tavoitteet ovat korkealla. 

– Erittäin odottavaiset tunnelmat ja toivotaan, että auto kestää kovan kyydin, sillä kyllä kärkivauhtiin pyritään heti alusta alkaen. Västilä on minun kotipätkäni ja sitä odotan erityisesti, kertoo Ralli SM -sarjan SM5-luokan pistekakkosena majaileva Konsta, jolle Vetomies Ralli palvelee myös testikisana seuraavaa SM-osakilpailua varten. 

Vetomies Rallin aikataulu 4.–5.8.2023

Perjantai 4.8.

  • 10.20 EK2 Laukaa
  • 11.18 EK3 Lankamaa
  • 12.51 EK4 Myhinpää
  • 14.05 EK5 Halttula
  • 17.00 EK10 Harju

Lauantai 5.8.

  • 10.15 EK11 Västilä
  • 11.15 EK12 Päijälä
  • 12.22 EK13 Rapsula
  • 13.32 EK14 Vekkula
  • 16.00 Palkintojenjako, Paviljonki Jyväskylä

Ilmoittautuneet

Katso ilmoittautuneiden lista TÄSTÄ.

Vetomiesten nettisivu

Vetomiesten nettisivun Secto Rally Finlandin sivuilla löydät: sectorallyfinland.fi/vetomies

Teksti: Vetomies / Viestintä
Kuva: Marko Kyöstilä / AKK