F-Cupin rallikaravaani kulkeutuu 26.2.2022 ajettavaan kauden avauskilpailuun XX Kangasniemi Ralliin eteläiseen Savoon Kangasniemelle. F-Cupissa ajetaan kauden aikana yhteensä kuusi osakilpailua, joista kaksi talvella.

F-Cupissa taistellaan viime kauden tapaan viidestä eri Cup-mestaruudesta, sekä F-Rally Trophyn mestaruudesta. Mestaruusluokat ovat nuotti, neliveto, yleinen, seniorit ja juniorit. Jokaisessa mestaruusluokassa on viisi eri luokkaa, joista kaksi F-ryhmän autoille ja kolme F Pro -ryhmän ajokeille.

Mestaruusjahdissa merkittävimmät pisteet tulevat nyt luokkapisteistä. Sekä F-Ryhmän että F Pro:n viisi parasta saavat lisäksi ns. yleiskilpailupisteitä.

Nuotissa edelleen kova taso

Nuottiluokan viime vuoden mestari Ville Hanhisuanto ei ole ainakaan talvikaudella mukana mestaruustaistelussa, sillä hän ei ole ilmoittautunut mukaan. Sen sijaan viime vuoden kakkonen Jaakko Ollikkala on kisassa mukana ja starttaa Kangasniemelle numerolla 1.
– Olemme ajaneet testiä sekä käyneet ajamassa yhden rallin. Opettelimme vähän uusia kikkoja, jotka tuntuivat toimivan, jutteli Ollikkala, joka ajoi viime vuonna todella tasaisen kauden. Viisi osakilpailua, joista ei yhtään voittoa, mutta kaksi kakkossijaa ja kolme kolmossijaa. Menestyksen arvoa nostaa se, että hän vaihtoi kalustoa juuri kauden alla.

Viime vuoden kolmonen Markus Hellström haluaa haastaa muut tosissaan, niinpä Volvo vaihtui kauden päätteeksi BMW M3:een.
– Saksalainen on tuntunut yllättävän selkeälle ajaa ja tehoeron tuntee selvästi. Odotan innolla nähdä millaisiin tuloksiin tällä kaudella pääsemme.

Myös kauden 2020 mestari Joonas Lindroos on jälleen mukana. Kaksi vuotta sitten hän oli Kangasniemen nopein. Viime vuoden päätöskilpailun voittanut Jarkko Ojala lähtee nyt haastamaan alusta alkaen.

Yllämainitut ajavat F Pro:n isossa luokassa. Pro:n väliluokassa taistelevat Samuli Nevä Bemarillaan ja vastaansa hän mm. Ilmo Larion, joka on matkassa Bemarin sijaan Corollalla:

Pro:n pikkuluokassa Mika Rantasalo ajoi Kadetilla viime vuonna seitsemänneksi, nyt maskulainen lähtee Citikan C2 R2:lla.

Äffän puolella Juuso Jorvala on toistaiseksi ainoa, joka ajaa pikkuluokassa. Vielä ehtii hänelle tulemaan kilpailijoita toisesta osakilpailusta alkaen.

Äffän isommassa luokassa ajaa mm. viime vuoden sarjanelonen Max Karhapää, jota jahtaa mm. viime vuonna pikkuluokan voittoon Mäntsälässä ajanut Joni Korhonen.

Lavio puolustaa nelivedon mestaruutta

Viime vuonna neliveto-luokkaa hallinnut Jaakko Lavio lähtee kauteen uudella Peugeot 208 N5 –ajokilla. Lavio näytti iskukykyään jo Riihimäki-rallissa ajamalla SM2-luokan voittoon.
– Menestyminen Riihimäellä muutti hieman kauden suunnitelmia. Pyrimme ajamaan Ralli SM -sarjan SM2-luokassa, sekä valikoidusti F-Cup Rallisarjan neliveto-cup osakilpailuja. Kausi jatkuu tulevana viikonloppuna Kangasniemi-rallissa. F-Cupin rallit ovat hienosti toteutettuja ja niistä saa paljon oppia, selvitti Lavio.

Mukana on myös Mikko Lehti Opel Corsalla, sekä perinteisemmällä kalustolla vuoden 2019 mestari Jari Puntanen jne. Tähänkin luokkaan mahtuu vielä hyvin mukaan jo Korpilahdelta alkaen.

Ruottunen isolla kalustolla puolustamaan titteliään yleisessä

PR-Racingin Jonni Ruottunen vaihtoi Volvo 240-mallin hieman isompaan eli 940-malliin.
– Aika kiireellä autoa tehtiin, nyt on haastetta muista kilpailijoista ja tietenkin uudesta autostakin, naureskeli Ruottunen.

Ruottusen kanssa Pro:n isossa luokassa nähdään myös Markus Hellströmin viimevuotinen Volvo, kun sen taluttaa lähtöpaikalle jo vuonna 1991 Cupissa esiintynyt vannoutunut Volvo-pilotti Kai Jäntti.

Pro:n väliluokassa junnuista noussut Lauri Mäkelä ja Matias Oksanen ottavat mittaa toisistaan ja pikkuluokassa Trophy:sta siirtynyt Jani Laaksonen Sami Vepsästä. Kaikissa näissä luokissa on vielä runsaasti tilaa lähteä hienoon sarjaan.

Äffän pikkuluokassa on neljä kilpailijaa, mutta sitäkin mielenkiintoisempia. Kaksinkertainen Cup-mestari Juha Högström, sekä Cupista hopeaa ja pronssia voittaneet Juha-Pekka Suuronen ja Petteri Salminen saavat haastajakseen Trophy-luokasta tutun Roope Suomalaisen.

Äffän isossa luokassa puolestaan on mukana viime vuoden nelonen Mika Ruohio. Haastajikseen hän saa mm. junioreissa kakkoseksi viime vuonna ajaneen ja kolmasti korkeimmat pisteet ottaneen Iiro Litjon, sekä kokeneen Janne Lindbergin.

Kytölä hakee jo kymmenettä mestaruuttaan senioreissa

Pohjois-Hämeen UA:n Kari Kytölä on F-Cupin menestynein kilpailija yhdeksällä mestaruudellaan. Tänä vuonna hän jahtaa jo kymmenettä mestaruuttaan.
– Joka vuosi miettii lähteäkö mukaan vai ei. Sitten kun vuosi vaihtuu, niin ei osaa pois ollakaan.

Kytölä ei ole ainoa mestari, sillä mukana on vuoden 2014 mestari Lasse Hirvijärvi, joka lähtee kisaan mukaan tällä kertaa BMW 325:lla, 125i Coupen jarruongelmien takia. Paluun senioreihin tekee myös Juha Paavilainen, joka voitti mestaruuden 2017.

Kaikki em. kolme ajavat isossa F-Pro -luokassa, sen lisäksi siellä on mukana takavetoiseen (BMW M3 ex. Hiipakka) siirtynyt Pasi Laaksomaa, Veini Kämppi jne.

Pro:n väliluokassa Mika Korhonen ja Kai ”Luisu” Mäkelä kamppailevat voitosta.

Äffän pikkuluokassa Ari Nousiainen on yksin ja kaipailee Korpilahdelle seuraa. Äffän Isossa luokassa viime vuoden kolmonen Jarmo Mustonen haastaa nuoremmat. Kaikki neljä kilpailjaa ovat syntyneet eri vuosikymmenillä (1948-1970). Pappa Mustonen toimii luokan 0-miehenä, josta muille lasketaan ”aikasakkoja”.

Junioreissa Jousi yrittää kirkastaa pronssiaan

Viime kaudella pronssia kuitannut Niko Jousi lähtee nyt mestaruusjahtiin vuoden kokeneempana. Yksi kovimmista haastajista on Jaakko Lahtinen, joka on ajanut kahden vuoden aikana kolme kertaa korkeimmat pisteet, mutta keskeytykset ovat vieneet menestysmahdollisuudet.

Veeti Koljonen ajoi hienon kisan Savonlinnassa viime viikonloppuna, Ville Karjalainen viime vuonna luokkavoiton Mäntsälässä jne. Kaikki nämä em. mainitut ajavat äffän isossa luokassa.

Äffän pikkuluokassa pisteitä jahdataan Sami Laurilan johdolla.

F-Prossa osanottajia oli vain isossa luokassa. Siellä aikaisemmin ajaneita ovat mm. Tuomas Richardt. Kaksinkertainen Cup-mitalisti on myös Sami Hutri, joka oli pikkuveljensä Esan kartturina vuonna 2017 B-junnujen hopealla ja 2020 junnujen pronssilla. Nyt Esa on kartturina.

F-RallyTrophy:ssa seitsemän kisaajaa

F-Rally Trophy:ssa on mukana seitsemän kilpailijaparia, joista V1600-luokassa kuusi ja Markus Latvanen Trophyssa. V1600-luokassa ajaa viime vuoden hopeamitalisti Ville Kantoluoto.

Trophyyn kaivataan vielä mukaan kilpailijoita.

Kuva: Kai Mäkelä (Asko Saarinen)